Nota de premsa

Rècord en finançament de renovables i finances sostenibles

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
L’energia eòlica marina ha estat una de les grans protagonistes de 2020.

El Pla Estratègic de CaixaBank estableix com un dels principals objectius del banc ser referent en gestió responsable i compromís amb la societat. Per exemple, l'entitat va ser el primer banc cotitzat a convertir-se en “Carbó Neutral”, en compensar la totalitat de les emissions calculades derivades de la seva activitat. Però CaixaBank ha estat capaç d'aconseguir que companyies dels sectors més diversos es comprometin a combatre el canvi climàtic, a cuidar els recursos naturals i fins i tot a introduir una major exigència en les seves pròpies normes de govern.

2020 ha suposat un any rècord de finançament a energies renovables, on CaixaBank ha finançat  39 projectes amb un import de 3.163 milions d'euros a nivell global, havent liderat el mercat espanyol amb un volum de finançament de 2.070 milions d'euros i un total de 25 transaccions.

Els projectes fotovoltaics han suposat més del 60% del total dels finançaments atorgats. Tanmateix, han destacat els projectes d'energia eòlica marina. En aquesta tipologia de projecte han sobresortit dues operacions internacionals que han estat guardonades per Project Finance International (PFI).  El projecte a França del parc eòlic marí Fecam, amb una capacitat instal·lada de 497 MW, ha estat reconegut com “EMEA Green Deal of the Year”. I el projecte Dogger Bank, que consta de dos parcs eòlics marins amb una capacitat instal·lada conjunta de 2.400 MW, que ha estat designat com “Global Green Deal of the Year”,

Aquests resultats han permès a CaixaBank posicionar-se com el 5è banc en la prestigiosa League Table (Green Use of Proceeds – Top Tier) de Bloomberg, que reflecteix l'activitat de finançament amb impacte mediambiental positiu, fonamentalment la inversió en renovables. CaixaBank es posiciona com a únic banc espanyol en el top 5 d'aquest rànquing, després d'escalar 18 llocs el 2020.

2020 ha suposat també un punt d'inflexió en l'activitat de finançament sostenible, que és aquell que incorpora criteris i objectius vinculats a factors mediambientals, socials i de govern corporatiu en l'estructura del finançament o aquells que obtenen una certificació verda, i que compleixen amb els principis de la Loan Market Association. 

Segons les dades publicades per Refinitiv, un dels proveïdors de rànquings financers globals més prestigiosos, CaixaBank ha escalat onze posicions en el rànquing europeu de crèdits verds i sostenibles assolint el 5è lloc el 2020, en la categoria Top Tier. L'entitat dirigida per Gonzalo Gortázar ha estat capaç fins i tot de col·locar-se en la 9a posició en el rànquing mundial, pujant 12 posicions en aquest últim any.

El 2020 CaixaBank ha formalitzat sota el format de préstecs verds i sostenibles un total de 56 operacions per valor de 5.018 milions d'euros. Entre elles, destaquen els préstecs sindicats sostenibles d'Enel, Naturgy, El Corte Ingles i Ferrer, sent aquests dos últims pioners en la seva indústria a Espanya. També és remarcable la innovació en la incorporació de criteris sostenibles en estructures de finançament transaccional, com els factorings sostenibles d'Endesa i Siemens Gamesa o la línia d'avals verds de Siemens Gamesa.

Amb relació a l'activitat de bons, l'entitat ha assessorat en la col·locació i emissió de 13 bons qualificats de verds, socials o sostenibles, mobilitzant un total de 7.490 milions d'euros. Destaquen emissions com el Bo Verd Inaugural de Red Eléctrica, el Bo Verd d'EDP i l'emissió del Bo Sostenible de la Comunidad Autónoma Vasca. A més, CaixaBank ha emès durant els últims mesos dos bons verds propis per 1.000 milions d'euros cadascun, per finançar projectes d'energia renovable i edificis energèticament eficients i addicionalment el 2020, també va emetre un bo social per 1.000 milions d'euros per mitigar els efectes de la COVID-19 a través del finançament de pimes i microempreses de les zones més desafavorides d'Espanya.

 

NOTÍCIES RELACIONADES