Reportatge

La ruta de la innovació de CaixaBank

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

La tecnologia i la innovació constant són essencials per desenvolupar noves formes de relació i adaptar-se a les necessitats dels clients i del mercat. La personalització de l’oferta, la millora de l’experiència dels usuaris, la creixent importància de l’assessorament, l’augment de la interacció a través dels canals mòbils… són aspectes i tendències que les empreses no han de passar per alt.

La ràpida evolució tecnològica està influint en tots els sectors econòmics, com també en el comportament dels clients. El sector financer, com altres sectors, està en procés de transformació constant. Apostar per les noves tecnologies per desenvolupar solucions conjuntes de manera més eficient i aconseguir una experiència millor per a l’usuari final és clau per a CaixaBank, que fa anys que desenvolupa solucions tecnològiques i modernitza els espais d’interacció amb els clients.

L’evolució tecnològica i la digitalització obren una nova etapa en el model de servei tradicional al qual la banca s’ha d’adaptar per continuar sent rellevant per als clients

L’entitat segueix reforçant el seu lideratge en banca digital amb la base de clients digitals més gran a Espanya: quota de penetració del 32 %; 6,1 milions de clients digitals (el 58 % del total de clients de l’entitat a Espanya) i 5,2 milions de clients en banca mòbil. CaixaBank ha desenvolupat projectes que han marcat fites tecnològiques en el sector i encara aposta per la innovació permanent, com demostren alguns dels espais de què disposa, com el DayOne, l’imaginCafè i el Payment Innovation Hub, tres eixos principals de la ruta de la innovació de l’entitat.

Des del DayOne…

Per acompanyar start-ups i scale-ups globals amb activitat a Espanya que busquen accelerar el seu creixement mitjançant assessorament financer especialitzat, CaixaBank va llançar fa un any DayOne, un nou concepte de serveis financers creats exclusivament per a empreses innovadores amb alt potencial de creixement. L’entitat disposa d’espais físics que funcionen com a hubs per a la trobada del talent i del capital a Barcelona, Madrid i València. A més, té una cartera de clients a Bilbao i a Màlaga.

La creació de DayOne potencia l’estratègia de l’entitat d’oferir un model de banca especialitzada per segments, ajustada totalment a les necessitats de cada perfil de client. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital i serveixen com a punt de reunió entre els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el negoci i inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

DayOne és el servei de banca especialitzat de CaixaBank per a les empreses tecnològiques i innovadores i els seus inversors

El DayOne Barcelona és al nou espai de CaixaBank a l’edifici de la Cambra de Comerç, a l’avinguda Diagonal; el de Madrid se situa a la planta baixa del carrer de Juan Bravo, 3 i, d’altra banda, el DayOne València s’ubica a la seu social de l’entitat.

El disseny i l’equipament del centres DayOne dista molt dels estàndards habituals en una oficina bancària. En lloc de mostradors o taules d’atenció al client, aquests centres disposen fonamentalment d’espais de treball oberts als emprenedors, sales de reunions i fins i tot un auditori per a conferències, sessions de formació i classes magistrals.

A més d’oferir una línia de productes i serveis especialitzada per a aquestes empreses, CaixaBank posa a disposició dels clients de DayOne la seva xarxa de contactes globals per atraure inversors als clients que busquin capital en les seves rondes de finançament. D’altra banda, DayOne ha dissenyat un programa d’iniciatives de formació i networking a mida dels emprenedors.

…fins al Payment Innovation Hub…

CaixaBank, juntament amb Global Payments, Samsung, Vira i Arval, ha impulsat el primer centre d’innovació a Espanya especialitzat en comerç i mitjans de pagament: el Payment Innovation Hub. Ubicat al Pier01 de Barcelona i amb una superfície de 1.000 metres quadrats, té àrees de coworking, una zona per a demostracions i proves de productes i un auditori amb capacitat per a 120 persones, entre altres zones.

El hub té diverses línies d’investigació que se centren a donar resposta a les noves tendències i demandes dels consumidors i en com les noves tecnologies es poden aplicar als mitjans de pagament.

Els primers mesos d’activitat, el centre treballa al voltant de quatre projectes principals:

  • Creació d’espais cashless: suposa digitalitzar tots els pagaments que es fan en un recinte determinat.
  • Pagaments invisibles: es tracta d’una tendència d’avantguarda amb un alt potencial per dinamitzar les compres físiques, ja que permet eliminar les cues.
  • Fintech: el Payment Innovation Hub explora nous serveis que es puguin crear a partir de l’aplicació de la normativa PSD2 i la creixent aproximació entre les empreses tecnològiques i els bancs.
  • El cotxe connectat: s’analitzen noves possibilitats derivades de l’expansió dels cotxes connectats, com ara el pagament en benzineres sense baixar del vehicle, noves solucions per als aparcaments o l’accés a esdeveniments o recintes tancats.

El Payment Innovation Hub també col·labora amb Visa Innovation Studio Tel Aviv per explorar la creació de noves solucions i formes de pagament, aprofitant les capacitats de les fintechs israelianes. Tots dos centres han unit forces per respondre als desafiaments i les oportunitats que la transformació digital ofereix en l’ecosistema de pagaments.

…aturant-se a l’imaginCafè

Ubicat en un dels punts més cèntrics i més freqüentats pels joves a Barcelona (carrer de Pelai, 11) i amb un espai de 1.200 metres quadrats, CaixaBank disposa d’imaginCafè, un lloc de referència per a millennials.

imaginCafè promou una àmplia programació d’iniciatives vinculades, fonamentalment, a la tecnologia, la música i les indústries creatives. Entre les activitats, destaquen concerts i espectacles en directe, sessions de gaming, actuacions de DJ, projeccions de cinema, mostres de videoart, exposicions, presentacions, conferències…, que tenen lloc en aquest espai, que està obert a tot el públic, tot i que els clients d’imaginBank disposen d’activitats exclusives, continguts premium i una àmplia varietat d’avantatges i descomptes en l’ús de les instal·lacions.

Els consumidors més joves demanen més entreteniment, diversió, espais per compartir i crear… i imaginCafè és una aproximació al que ells busquen, es tracta d’una nova relació amb aquest perfil de client.

És un lloc de descobriment de novetats i tendències i un indret generador d’experiències que permet a CaixaBank acostar-se d’una manera diferent als usuaris més joves. A més, imaginCafè també és un espai de creació, on es dona suport als nous talents perquè puguin desenvolupar les seves pròpies idees i mostrar els seus projectes al públic.

Per acollir aquestes activitats, imaginCafè està distribuït en tres plantes, disposa d’un espai de restauració, àrees d’exposició, pantalles gegants per a l’exhibició d’audiovisuals, zones especials per fer tallers i sessions interactives de formació i una sala auditori amb capacitat per a 250 persones.

Millorar l’experiència de l’usuari

Aquests tres espais són un exemple de com CaixaBank s’adapta a les necessitats del mercat i dels clients, amb qui augmenta la interacció i en millora l’experiència. Es tracta d’iniciatives que permeten a l’entitat continuar sent el banc líder en innovació, que és un dels reptes estratègics i un tret diferencial de la cultura de CaixaBank.

Gràcies a aquesta estratègia, l’entitat s’ha situat entre els bancs més ben valorats del món per la qualitat dels seus serveis digitals.

 

NOTÍCIES RELACIONADES