Nota de premsa

La Fundació Bancària “la Caixa” destina 43,6 milions d'euros a projectes socials locals el 2018 a través de les oficines de CaixaBank

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Activitat de la entitat 'Amics de la gent gran'.

CaixaBank i la Fundació Bancària ”la Caixa” han impulsat més d’11.500 projectes locals amb la partida que l'Obra Social canalitza a través de les oficines del banc.

CaixaBank, d'acord amb el seu pla de Banca Socialment Responsable, desenvolupa una Acció Social pròpia per cobrir necessitats socials de l'entorn en el qual opera.

L'impuls de projectes locals completa els programes socials, educatius, culturals i científics que implementa la Fundació Bancària “la Caixa”, primera fundació privada d'Espanya, i que el 2018 han beneficiat més d'11 milions de persones.

La Fundació Bancària “la Caixa”, a través de les oficines de CaixaBank, va dedicar 43,6 milions d'euros a donar suport a projectes socials locals durant l'any passat. Aquesta acció social es destina a impulsar projectes de petita envergadura però de gran importància en els territoris en els quals opera l'entitat financera i completa els grans programes que duu a terme la Fundació Bancària “la Caixa”, primera fundació privada d'Espanya i una de les més importants del món, amb un pressupost de 545 milions d'euros el 2019.

Gràcies a la seva capil·laritat territorial, la xarxa d'oficines de CaixaBank dóna suport a la Fundació Bancària “la Caixa” en la seva tasca social, detectant les necessitats locals i canalitzant una part de la seva inversió social. La col·laboració entre ambdues institucions fa possible que milers d'entitats i associacions puguin accedir cada any a les ajudes de la Fundació Bancària “la Caixa”. A tota Espanya, gairebé 9.500 entitats (més d’11.500 projectes) han rebut un impuls gràcies al compromís de les oficines de CaixaBank amb el teixit social del seu entorn i al pressupost que la Fundació Bancària “la Caixa” reserva per a aquestes iniciatives.

“Els empleats de CaixaBank tenen una estreta relació amb el seu entorn, amb els seus barris i els seus pobles. Coneixen a fons els problemes més apressants i a les entitats socials que treballen per pal·liar-los. Per això són un actiu molt valuós perquè l'Obra Social “la Caixa” pugui arribar a racons que d'una altra forma serien invisibles i millorar la vida de milers de persones”, va assenyalar el president de CaixaBank, Jordi Gual.

El fundador de ”la Caixa”, Francesc Moragas, ens va mostrar fa més de 100 anys que hem d'estar allà on hi hagi algú que ens necessiti. Aquest compromís ens ha impulsat a estendre els nostres programes socials per tot el territori i a ser la primera fundació d'Espanya i una de les més importants del món. Volem ser presents en cada territori, cada comunitat, cada barri. Perquè cada persona mereix la nostra atenció, especialment les més vulnerables”, explica el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidro Fainé.

La inversió social s'ha distribuït en funció de les necessitats considerades prioritàries per la Fundació Bancària “la Caixa” i el gruix dels fons s'ha destinat a programes relacionats amb malalties, discapacitat o addiccions (37%). Un 30% del pressupost s'ha dedicat a entitats que lluiten contra la pobresa; programes relacionats amb immigració i marginació social aglutinen un 12% dels fons; i la inserció laboral suposa el 5%. El 15% restant s'ha dedicat a altres accions com programes de cultura o educació (9%), activitats lúdiques per a persones grans o menors (6%), ciència, medi ambient i recerca (1%).

Petites ajudes, grans projectes

Associacions com el GREC (Grup d'educadors de carrer i treball amb menors), de Palma de Mallorca, o ASPACE a Salamanca, són exemples d'entitats locals que han rebut part d'aquestes ajudes.

Amb un import aproximat de 9.000 euros proposat per l'oficina de CaixaBank situada a la Plaça París de Palma de Mallorca, l'associació GREC pot oferir manutenció a persones que es reincorporen a la societat després del seu pas per la presó, que no compten amb familiars ni cap mena d'arrelament i estan afectats, a més, per un trastorn mental i en alguns casos per una patologia dual (trastorn i drogodependència). Aquesta entitat, els programes de la qual es caracteritzen per la duresa de les situacions que aborden, les acull en el seu centre, les tracta i les ajuda a incorporar-se a la vida en societat.

A Salamanca, ASPACE es dedica a atendre les necessitats de les persones amb paràlisi cerebral i les seves famílies. Els 6.000 euros sol·licitats per l'oficina Avenida de Mirat d'aquesta ciutat, incrementats amb una campanya de micro donatius desenvolupada conjuntament entre Aspace i CaixaBank que va recaptar 3.600 euros més, s'han destinat a l'equipament de la sala de fisioteràpia del Centre Ocupacional i de Rehabilitació La Cantera, en el qual es dóna suport a les persones afectades per paràlisi cerebral a través d'activitats i teràpies específiques. Es promou que aquestes persones puguin superar els obstacles derivats de la seva discapacitat i millorar la seva qualitat de vida, contribuint al seu creixement personal i integració social.

Un altre exemple: l'oficina Store Via Laietana, a Barcelona, dóna suport a la Fundació Amics de la Gent Gran, una entitat que lluita contra la soledat i la marginació a les quals queden exposades les persones grans. A través d'un donatiu de 5.000 euros realitzat per l'oficina de CaixaBank, s'ha pogut col·laborar amb el projecte La Bufanda de la Iaia, una iniciativa de participació intergeneracional dirigida a fomentar la socialització de les persones grans que pateixen aquesta solitud no desitjada acompanyada a vegades d'un risc d'exclusió social.

CaixaBank, referent en banca socialment responsable

CaixaBank és una entitat amb una vocació profundament social. Fruit de l'herència que ha rebut, l'entitat manté una actitud de servei a la societat i als seus clients. Per això té un compromís amb la inclusió financera i és l'única entitat present en el 100% de les poblacions de més de 10.000 habitants i en el 94% de les de més de 5.000. És també l'única entitat que ofereix microcrèdits a persones sense garanties ni avals, a través de MicroBank, per ajudar-los a impulsar els seus projectes personals i professionals. Manté un compromís amb la cultura financera a través de múltiples iniciatives, per ajudar al fet que les persones prenguin millors decisions en la gestió de la seva economia. I el 46% de la seva plantilla participa en tasques de voluntariat durant les setmanes socials que organitza CaixaBank i en les múltiples accions que proposa l'Associació de Voluntaris de “la Caixa” durant tot l'any.

CaixaBank destaca per la seva actuació responsable i així ho reconeixen els principals organismes internacionals. L'índex de sostenibilitat mundial Dow Jones Sustainability Index la situa entre els 16 millors bancs mundials i entre els quatre millors europeus en termes de responsabilitat corporativa. L'organització internacional CDP, per la seva part, la inclou com a empresa líder contra el canvi climàtic.

Dins el seu Pla Estratègic 2019-2021, CaixaBank treballa per ser un grup financer líder i innovador, amb el millor servei al client i referent en Banca Socialment Responsable. Per a això, desenvolupa un pla que té cinc línies d'acció prioritàries: Integritat, transparència i diversitat, per reforçar la seva actuació responsable; Governança, per mantenir el millor model de govern possible; Medi ambient, per col·laborar en la lluita contra el canvi climàtic; Inclusió financera, la inspiració fundacional del banc; i, finalment, Acció social i voluntariat, per contribuir a donar resposta als reptes socials de l'entorn.

Aquest pla reforça la manera diferent de fer banca de CaixaBank, un model basat en la proximitat i el compromís amb els seus clients, accionistes, empleats, proveïdors i societat en general.

Fundació Bancària “la Caixa”, «Canviem presents, construïm futurs»

Compromesa amb el present i el futur de les persones, ”la Caixa” és la primera fundació privada d'Espanya i una de les més importants del món, amb un pressupost de 545 milions d'euros el 2019.

Presidida per Isidro Fainé i dirigida per Jaume Giró, l'entitat gestiona de forma directa l'obra social que la identifica des de fa més de 110 anys. Així, actua en àmbits tan prioritaris com són el social, l'educatiu, el cultural i el científic arribant a impulsar, el 2018, fins a 50.000 activitats, de les quals s'han beneficiat gairebé 15 milions de persones en el món, 11,4 milions d'elles a Espanya.

Precisament, l'any 2019 suposa la consolidació del seu Pla Estratègic 2016-2019 que, sota el lema «Canviem presents, construïm futurs», aquest quadrienni abasta una inversió superior als 2.000 milions d'euros.

 

NOTÍCIES RELACIONADES