Nota de premsa

La festa del cor blau: quan el voluntariat et dona més del que ofereixes

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Sota el lema “La festa del cor blau”, CaixaBank celebra el Dia del Voluntari

Escacs terapèutics amb persones amb autisme, taller de construcció d'instruments musicals, neteja de plantes invasores, mercats solidaris, activitats esportives i culturals van ser només algunes de les més de cent activitats que es van dur a terme arreu del territori nacional amb motiu del Dia del Voluntari promogut per CaixaBank. Un total de 6.282 persones voluntàries i 146 entitats socials es van reunir en 50 ciutats sota el lema «La festa del color blau».

Una cita anual que Ángel Lozano, professional i voluntari de CaixaBank a Extremadura, mai no es perd. Vinculat a l'entitat financera des de fa 12 anys, no dubta a col·laborar amb diverses associacions locals i, fins i tot, assisteix amb la seva família a les jornades de voluntariat. «Fer voluntariat en família és una manera d'educar en valors als nanos, ensenyar-los el camí de la solidaritat i de la generositat amb persones diferents a ells», explica el voluntari.

Lozano va participar, juntament amb la seva família, en l'activitat que va tenir lloc a Plasència «Escacs terapèutics per a persones amb autisme». Aquesta iniciativa, promoguda des de l'Asociación Autismo Norte de Extremadura (Aunex), promou visibilitzar les capacitats especials que les persones amb autisme tenen per al desenvolupament de determinades activitats com ara els escacs. «Vam gaudir molt de l'organització, de l'ambient que s'hi va crear i de les partides múltiples d'escacs. Són un espectacle», indica el professional de CaixaBank, que també va participar en el Mercat Solidari celebrat a Càceres a favor de l'Asociación Síndrome de Down Cáceres, l'Asociación Divertea i l'Asociación Esclerosis Múltiple de Extremadura.

També en família, va anar María Calvo a la jornada de voluntariat a Tomelloso, Ciudad Real. La professional i voluntària de CaixaBank va participar amb les seves filles, de 12 i 14 anys, en les «Olimpíades per a gent gran». Una cita esportiva en què van participar prop de 500 persones de més de 65 anys  i que sota el lema  «Plens de vida» van practicar activitats com ara aeròbic, taitxí, atletisme o petanca.

«Va ser una jornada molt bonica en què es fomentava l'envelliment actiu i la trobada intergeneracional», explica Calvo. «És molt gratificant poder gaudir d'un dia amb la família, els companys i persones de diverses entitats des d'una actitud de servei i descobrir una altra faceta que no sigui la laboral», aclareix la voluntària. «Personalment, el voluntariat m'omple moltíssim i, sense cap mena de dubte, em dona més del que jo ofereixo».

I és que si per als voluntaris és gratificant, també ho és i molt per a les entitats socials i els beneficiaris de les associacions que van participar en aquesta jornada. Des de Barcelona, el programa Voluntariat de CaixaBank va agrupar més de 200 menors, procedents de deu entitats socials, al CosmoCaixa gràcies a la col·laboració de 150 voluntaris. Durant el dia es van dinamitzar diverses activitats adreçades als més menuts, amb temàtiques vinculades al reaprofitament i la sostenibilitat.

Una de les entitats participants en la jornada va ser Recursos Educatius per a la Infància en Risc (REIR), una entitat sense ànim de lucre formada per un grup de professionals de l'àmbit de l'educació social i del tercer sector que gestionen projectes i accions per a la millora de la situació dels col·lectius en risc d'exclusió social, sobretot de la infància.

A través d'un dels seus programes, «Espai familiar», l'entitat dona suport a les famílies, tant als adults com a nens, a través del joc. «Volem oferir suport a les famílies que tenen poca xarxa familiar, social i que necessiten més acompanyament del que s'ofereix des de Serveis Socials», assenyala Dina Vilà, educadora responsable d'«Espai familiar», que posa de relleu la importància que té per a les famílies poder gaudir plegats de temps de qualitat i sobretot accedir a activitats d'oci i culturals.

«La cultura i l'oci també alimenten i poder accedir al CosmoCaixa va ser una gran oportunitat per a les famílies que, en el seu dia a dia, tenen moltes càrregues, estrès i els costa poder gaudir de temps de relax junts», explica l'educadora. Al Museu de Ciència van poder gaudir d'activitats científiques, a més de crear un minihort urbà, instruments musicals, participar en un circuit d'aventura i en tallers d'estampació sobre bosses de tela. «Els menors estaven encantats de viure coses per poder compartir-les», aclareix Vilà.

I és que durant la jornada de Voluntariat de CaixaBank hi va haver temps per a activitats socials, però també per a les mediambientals. Va ser el cas de l'activitat que es va dur a terme al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Més de 80 voluntaris, com en Josep Vicenç Caballé, van participar en l'extracció d'una planta invasora anomenada «ungla de gat», que prové de l'Amèrica del Sud. La planta s'ha instal·lat al territori i provoca molts problemes a la fauna i la flora autòctones, ja que priva altres espècies natives del seu espai natural, n'altera la reproducció i produeix un gran impacte en zones de dunes i talussos del Delta.

Caballé, jubilat i exempleat de CaixaBank, sempre ha estat vinculat a accions de voluntariat. «És una satisfacció majúscula poder ajudar les persones que ho necessiten», assenyala. «Entrar als centres, que els beneficiaris s'alegrin de veure't, intercanviem abraçades, preocupacions i sobretot temps junts és una gran satisfacció i compensa moltíssim», explica el voluntari que, a través de l'entitat financera, ha participat en voluntariat tant social com mediambiental.

I és que si alguna cosa tenen les activitats altruistes, com ara les que s'han dut a terme durant el Dia del Voluntariat, és que les persones estan disposades a compartir, a conèixer altres realitats, a ajudar i sobretot a gaudir, perquè no hi ha res que sigui més reconfortant que sentir-te acompanyat i acollit, sigui quina sigui la teva realitat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES