Nota de premsa

La Càtedra AgroBank de la UdL lliura el premi a la transferència del coneixement al sector agroalimentari a un projecte sobre el biocontrol de floridures en vinya ecològica

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Antonio J. Ramos, director de la Càtedra AgroBank; Belén Patiño, la investigadora principal del projecte premiat; i Ana Díez, directora executiva de negocis i emprenedors de CaixaBank.

• La investigadora Belén Patiño de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) lidera la iniciativa en col·laboració amb l´empresa Nostoc Biotech S.L.

• La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL reconeix la recerca d'excel·lència que s'està desenvolupant i promou la transferència de coneixement en el sector.

 

La Càtedra  AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) va lliurar ahir als responsables del projecte "Efecte de les pràctiques agrícoles sobre la microbiota del sòl i la seua relació amb les espècies productores de micotoxines" de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i l'empresa Nostoc Biotech S.L., l´ajut del premi per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari.

Aquest ajut està destinat a grups d'investigació espanyols perquè puguin tirar endavant, en col·laboració amb firmes del sector agroalimentari, descobriments i invents que es trobin en un estat avançat de desenvolupament.

La investigadora principal del projecte escollit, Belén Patiño, professora del Departament de Genètica, Fisiologia i Microbiologia de la UCM, ha rebut el premi de mans del director de la Càtedra, el professor de la UdL, Antonio J. Ramos.

Al lliurament hi han assistit, a més, les vicerectores de Transferència Olga Martín (UdL) i Margarita San Andrés (UCM); la directora executiva de negocis i emprenedors de CaixaBank, Ana Díez; la directora d´AgroBank, Carme Sabrí; així com les investigadores de la UCM, Covadonga Vázquez i Jessica Gil.

A la entrega han asistido, además, las vicerrectoras de Transferencia Olga Martín (UdL) y Margarita San Andrés (UCM), la directora ejecutiva de negocios y emprendedores, Ana Díez, la directora de AgroBank, Carme Sabrí así como las investigadoras de la UCM, Covadonga Vázquez y Jessica Gil.

El projecte premiat, que va ser escollit entre 12 propostes procedents de Catalunya, Aragó, Madrid, Comunitat Valenciana i Andalusia, se centra en trobar agents de control biològic eficaços contra les floridures toxigèniques en vinya ecològica, ja que el raïm i els seus derivats (vins, sucs, panses...) són uns dels productes més sovint contaminats amb micotoxines.

Després d'estudiar la microbiota del sòl i les relacions entre els fongs productors de micotoxines i espècies potencialment útils com a agents de control biològic, el projecte proposarà els microorganismes més adients (bacteris i/o fongs) per incorporar-los a pesticides biològics aptes per a camps de cultiu ecològic. "Els agents de control biològic són capaços de competir per nutrients, espai o aigua, desplaçant als fongs del seu nínxol ecològic, la qual cosa pot ser una bona alternativa sostenible a l'ús de compostos químics", explica Patiño.

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL, creada el 2016 de la ma de CaixaBank, té com a objectius reconèixer la recerca d'excel·lència que es desenvolupa en agroalimentació, promoure la transferència de coneixement entre investigadors, professionals i clients de l'entitat financera, així com impulsar la innovació en el sector.

AgroBank, líder del sector

En els seus cinc anys de vida, AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank dirigida al sector agrari, ha consolidat el seu lideratge en aquest segment i té com a clients un de cada quatre agricultors espanyols. La proposta de valor d’AgroBank combina el desenvolupament dels millors productes i serveis adaptats a les peculiaritats dels agricultors, ramaders o cooperativistes, juntament amb un assessorament pròxim i integral, no només amb el suport financer sinó també des de la planificació conjunta, l'ajuda a la formació i l'especialització per oferir un servei realment útil.

 

NOTÍCIES RELACIONADES