Nota de premsa

la Caixa millora l'accessibilitat dels seus serveis financers

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
la Caixa millora l'accessibilitat dels seus serveis financers

• "la Caixa" és la primera entitat financera a Espanya en complir el nivell d'accessibilitat A a Línia Oberta, el seu servei de banca online, i el nivell AA per al seu portal d'Internet.

• Amb més de 9.600 caixers, la xarxa més àmplia d'Espanya, l'entitat aposta per un model més accessible i pioner a Europa gràcies al projecte APSIS4all, que es desenvolupa en col·laboració amb Technosite, companyia especialitzada en tecnologies accessibles del grup d'empreses de l'ONCE i la seva Fundació.

• "la Caixa" llança el microsite superantbarreres.cat per donar a conèixer les històries del Juanjo i la Montse i conscienciar sobre els obstacles als que s'enfronten les persones amb discapacitat.

www.superantbarreres.cat

Actualment existeixen més de quatre milions de persones amb discapacitat a Espanya, xifra que anirà en augment per l'envelliment progressiu de la població, segons l'Estratègia Espanyola sobre Discapacitat 2012-2020.En aquest context, és necessari treballar per a garantir l'accés a tots els serveis en igualtat de condicions, també els financers com ha destacat la Comissió Europea en incloure entre les seves prioritats de l'Agenda Digital per a Europa l'accessibilitat de la banca electrònica.

Per això, durant el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, "la Caixa", presidida per Isidre Fainé i que té a Gonzalo Gortázar com a conseller delegat, vol sensibilitzar la societat sobre la necessitat de millorar l'accessibilitat dels serveis financers, com treure diners d'un caixer o fer una transferència online. En aquest sentit, l'entitat s'ha convertit en la primera a aconseguir que totes les persones puguin operar amb autonomia en oficines, caixers, banca electrònica o el seu portal www.lacaixa.es.

Accessibilitat a la web, en banca electrònica i en oficines

Aquest compromís per l'accessibilitat financera, va portar a "la Caixa" a convertir-se el 2004 en la primera entitat financera d'Espanya a complir el nivell d'accessibilitat A en Línia Oberta, el seu servei de banca online, i el nivell AA al seu portal d'Internet.

Igualment, l'entitat està desenvolupant un projecte de plena accessibilitat de les oficines. Avui dia, més del 80% de les oficines de "la Caixa" han suprimit els desnivells i el 30% disposa d'una zona de 24 hores adaptades, amb rampes d'accés o elevadors.

A més, "la Caixa" ofereix en les seves oficines, amb prèvia sol• licitud de l'usuari, un sistema de videotraducció per càmera web pel qual els clients sords poden comunicar-se amb els empleats.

Projecte APSIS4all: caixers accessibles i personalitzats

"la Caixa", juntament amb Technosite, la companyia especialitzada en tecnologies accessibles del grup d'empreses de l'ONCE i la seva Fundació, ha desenvolupat una solució per a que qualsevol persona pugui operar de forma autònoma en qualsevol caixer. Es tracta del projecte APSIS4all, una iniciativa finançada per la Comissió Europea, dins del programa d'ajuda a les TIC i com a part del programa de Competitivitat i Innovació de la Unió Europea.

Aquest projecte té com a objectiu desenvolupar la tecnologia necessària per garantir que totes les persones, independentment de les seves necessitats i preferències, puguin operar de manera autònoma en qualsevol caixer.

L'aplicació del projecte APSIS4all ha permès implementar en els caixers automàtics diferents innovacions, entre les quals destaca:

• La incorporació en els caixers d'un avatar que s'expressa en llenguatge de signes per guiar els usuaris en la seva operativa.

• La possibilitat d'operar en el caixer mitjançant l'operativa guiada per veu, utilitzant auriculars, en comptes de mitjançant informació gràfica.

• La incorporació de teclats adaptats per a persones amb dificultats visuals i compta amb operatives especials amb números i lletres més grans per millorar la seva visualització. El teclat número en sistema braille i l'àudio, amb la mateixa informació que apareix en la pantalla del caixer, complementa l'accessibilitat per a les persones amb discapacitat visual.

• Els caixers també disposen de pantalles d'alt contrast, textos i botons de gran mida o navegació mitjançant teclat.

• La incorporació d'operar amb targetes contactless sense necessitat d'inserir-les físicament, cosa que aporta avantatges als clients en accessibilitat i agilitat. Quan el lector reconeix la targeta, immediatament s'activa el reconeixement de l'usuari i s'inicia l'operativa habitual.

Actualment, el 97% dels més de 9.600 caixers que té "la Caixa" disposa de les funcionalitats corresponents al llenguatge de signes i per tal que hi puguin operar persones amb discapacitat visual. Així mateix, 2 de cada 3 ja tenen incorporades totes les funcionalitats desenvolupades pel projecte APSIS4all i està previst que les tinguin tots els caixers a finals de 2016.

Superant barreres

Amb l'objectiu de sensibilitzar la societat sobre l'accessibilitat financera, "la Caixa" ha llançat avui el microsite www.superantbarreres.cat. En ell es poden conèixer d'aprop les històries del Juanjo i la Montse, que expliquen les dificultats a què s'enfrontaven a l'hora de realitzar una cosa tan comuna com treure diners d'un caixer o pujar a un autobús.

Juanjo Montiel té 30 anys i pateix una discapacitat visual total. Per a ell, la tecnologia ha estat essencial per poder ser autònom. "Un món en què es tingui en compte la diversitat de les persones, i en què es desenvolupin les coses pensant en aquesta diversitat des del principi, serà un món més accessible i en què totes les persones podran ser independents, això és el que m'agradaria", assegura Juanjo.

Montse Gracia, té 58 anys i des dels 3 anys no pot moure les cames a causa d'una infecció per poliomielitis. Per a aquesta jugadora de bàsquet, que va arribar a participar en els Jocs Paralímpics de Barcelona 92, poder accedir sola a un caixer és essencial. "Sóc la primera que si necessito qualsevol ajuda la demano, però jo vull treure diners per mi mateixa", explica Montse.

 

NOTÍCIES RELACIONADES