Nota de premsa

L'Ajuntament de Barcelona i "la Caixa" porten la tecnologia de pagaments "contactless" a tres mercats municipals

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
L'Ajuntament de Barcelona i "la Caixa" porten la tecnologia de pagaments "contactless" a tres mercats municipals

• En el marc del projecte "Tap and Go", impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, que recull diferents iniciatives per a estendre nous serveis basats en el pagament sense contacte o "contactless".

• "la Caixa" ja disposa de 16.000 terminals de pagaments "contactless" a Barcelona i té actives 750.000 targetes amb aquesta tecnologia.

A partir del juliol, nombroses parades de tres mercats municipals de Barcelona incorporen la tecnologia per al pagament sense contacte o "contactless" a través de targetes o dispositius mòbils, un sistema especialment idoni per a compres de petit import. D'aquesta manera, Barcelona es converteix en la primera ciutat europea en implantar sistemes de pagament sense contacte en equipaments i serveis de proximitat a la ciutat.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el projecte "Tap and Go", impulsat des de l'Ajuntament, i en el procés d'implantació de sistemes de pagament "contactless" a Barcelona que està desenvolupant "la Caixa". El projecte "Tap and Go" recull i coordina les diferents línies de treball de la iniciativa privada per a potenciar la instal·lació dels últims sistemes tecnològics basats en "contactless".

Entre els diversos projectes, s'emmarca l'aposta de "la Caixa", la primera entitat financera europea que ha apostat pel llançament integral del "contactless" en una ciutat, adaptant els terminals de pagaments a les botigues (TPV), així com les targetes i els caixers automàtics. Actualment, "la Caixa" ja té en funcionament 16.000 TPV i 750.000 targetes actives, i espera arribar a tenir a finals de 2012 17.000 TPV i 1 milió de targetes. Tanmateix, les oficines de "la Caixa" a Barcelona ja disposen de prop de 550 caixers que operen amb tecnologia "contactless". A més, com que aquesta tecnologia és la mateixa que utilitzen els mòbils NFC (Near Field Communications), "la Caixa" ja està preparada per a gestionar pagaments amb telèfons mòbils per tota la ciutat de Barcelona.

El sistema "contactless" de "la Caixa" és compatible amb altres targetes o dispositius de pagaments sense contacte emesos per altres entitats, nacionals o internacionals.

L'entitat financera ha iniciat la col•laboració amb l'Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu de portar aquest sistema a tots aquells equipaments municipals on el pagament "contactless" pugui aportar un valor afegit.

Equipaments propers al ciutadà

El mercat de Santa Caterina, el mercat de la Concepció i el mercat de la Llibertat de Gràcia, són els tres equipaments municipals on té lloc la primera fase d'implantació de la tecnologia "contactless". En tots tres casos es tracta d'equipaments propers als ciutadans: són mercats d'ubicació cèntrica, de dimensions mitjanes i presenten una alta implantació de terminals de punt de venda (TPV).

Totes les parades adherides que disposen de terminals amb lector "contactless" estaran degudament identificades amb la gràfica municipal corresponent a establiments i serveis que comptin amb aquesta tecnologia de pagament. També s'instal·laran torretes promocionals identificatives als accessos dels mercats i es repartiran fulletons informatius als usuaris i comerciants.

A més, "la Caixa" potenciarà els pagaments "contactless" als mercats mitjançant una promoció que, fins al 30 de juliol, premiarà diàriament a 15 clients amb 10 euros de compra extra a la mateixa parada on s'hagi efectuat la compra guanyadora. 

La implantació de les tecnologies de pagament sense contacte als mercats de Barcelona s'estendrà al llarg del 2012 i 2013.

Seguretat, comoditat i rapidesa

La  tecnologia sense contacte proporciona importants avantatges als ciutadans en la realització de pagaments, ja que permet efectuar, d'una manera còmode, ràpida i segura, les transaccions comercials, i resulta especialment útil en establiments, serveis i equipaments amb gran afluència de públic on predominen els micropagaments.

El nou sistema permet als ciutadans realitzar pagaments instantanis i amb seguretat només apropant el xip de la targeta als terminals o lectors adaptats. Per a transaccions superiors a 20 euros, el titular n'ha de teclejar el número PIN per validar l'operació. "la Caixa" avala l'ús d'aquesta tecnologia a través de cobertures a tots els clients de targetes davant possibles usos fraudulents dels seus mitjans electrònics de pagament.

Aquesta tecnologia pot aplicar-se en diversos suports de pagament sense contacte (fonamentalment, targetes i telèfons mòbils)i tipologies de servei (establiments comercials, equipaments culturals, transport, etc). Amb la generalització, prevista a curt termini, de terminals mòbils amb NFC, es podran integrar en un únic dispositiu múltiples serveis, com telefonia, pagament, cupons, identificació o accés a serveis públics.

Implantació de tecnologia NFC per fases

L'aplicació del "contactless" als serveis públics i privats a la ciutat és un projecte ambiciós i pioner que persegueix millorar la relació amb el ciutadà i que suposa un pas decisiu per al desplegament de la societat digital. A més a més, l'aliança entre l'Ajuntament, el sector financer i el sector d'aplicacions mòbils té un efecte multiplicador que es tradueix en més i millors serveis als ciutadans.

El projecte "Tap and Go Barcelona" s'emmarca en el conjunt de projectes estratègics integrats a la Barcelona Mobile World Capital per al període 2012-2018 i permet reforçar la imatge de marca de Barcelona com innovadora i tecnològica.

Al llarg del 2012 el pagament "contactless" amb targetes es generalitzarà a d'altres àmbits de ciutat on aquest tipus de pagament aporta  un alt valor afegit, com és el cas dels transports públics, els equipaments culturals, els centres esportius o el Zoo de Barcelona. Durant l'any 2013, es generalitzaran aquests pagaments per a d'altres àmbits i serveis. La infraestructura del pagament NFC amb targetes és el mateix que s'utilitza per a pagaments mòbils, amb la qual cosa Barcelona estarà preparada per a acceptar aquest nou model de pagament quan s'estenguin els telèfons mòbils amb xip.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES