Nota de premsa

José Ignacio Goirigolzarri: “CaixaBank té l'objectiu de liderar la transformació del sector bancari amb un model de gestió molt pròxim als seus clients i al conjunt de la societat”

Junta General Ordinària d’Accionistes

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la Junta General Ordinària d'Accionistes

• El president de CaixaBank ha subratllat que, després de l’èxit de la integració de Bankia, l'entitat és líder del mercat en volum de negoci i compta amb “un important matalàs de liquiditat, cosa que és fonamental en situacions de volatilitat i de gran incertesa”.

• Goirigolzarri ressalta que CaixaBank parteix d'una situació de “gran solvència, amb unes ràtios de capital molt per damunt dels requisits regulatoris”.

• “Aquest any hem seguit adaptant i reforçant el nostre model comercial, amb l'objectiu de millorar el nostre servei cap als col·lectius menys digitalitzats, com el sènior, en què comptem amb quatre milions de clients que són absolutament prioritaris”, ha assegurat.

• Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, ha explicat que “2021 ha estat un any extraordinari i positiu, ja que, a més d'executar la integració, hem complert amb els objectius interns en termes d'activitat comercial, compte de resultats i fortalesa financera”. A més, Gortázar ha subratllat que “el focus de CaixaBank està totalment posat en el client: vivim per i per als nostres clients”.

• Respecte als reptes de 2022, Gortázar ha afirmat que “iniciem l'exercici amb el desafiament de consolidar el nostre creixement i de seguir donant suport a l'economia amb solucions i amb proximitat als nostres clients”.

• La Junta d'Accionistes de CaixaBank ha aprovat tots els acords sotmesos a votació, entre els quals es troba el repartiment d'un dividend total de 1.179 milions d'euros, que es pagarà a partir del 20 d'abril, i la renovació de Tomás Muniesa com conseller dominical i vicepresident i d'Eduardo Javier Sanchiz com a conseller independent.

 

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat avui en la seva intervenció en la Junta General Ordinària d'Accionistes que l'objectiu de l'entitat “és liderar la transformació de la banca espanyola”. En aquest sentit, ha assenyalat que CaixaBank, després de l’èxit de la integració de Bankia, és líder del mercat en volum de negoci, amb unes quotes de mercat “molt notables” i compta amb “un important matalàs de liquiditat, cosa que és fonamental en situacions de volatilitat i de gran incertesa”.

El president de CaixaBank ha explicat que “l'entorn econòmic amb què començàvem aquest exercici 2022 era clarament positiu”, per bé que “la invasió d'Ucraïna ha produït un canvi radical d'escenari”. “Esperem que la recuperació continuï aquest any, encara que la incertesa sobre l'evolució de l'economia global i l'europea en particular és molt alta”, ha admès, i ha augurat un creixement del 4,2% al PIB espanyol aquest any, amb una inflació mitja anual del 6,8%.

Per a Goirigolzarri, “en aquest context d'alta incertesa, el sector bancari espanyol en general té una posició molt diferent a la situació en què ens trobàvem en l'última crisi financera. I dins el sector, la situació de partida de CaixaBank és diferencial”, gràcies a què parteix d'un nivell de “gran solvència, amb unes ràtios de capital molt per damunt dels requisits regulatoris, cosa que ens permet afrontar possibles riscos”.

“Afrontem el futur des de la serenitat que conforma una excel·lent situació de partida”, ha indicat, encara que també ha assenyalat que “som molt conscients que hem de seguir treballant durament, no només per defensar aquestes fortaleses sinó també per seguir reforçant-les”.

Un projecte basat en un model de gestió sostenible

El president de CaixaBank ha fet balanç de la integració de Bankia, un procés que ha posat en valor, en completar-se “en temps rècord la major integració de la història bancària d'Espanya” i mantenint el focus en el negoci.

Segons Goirigolzarri, la fusió “ens ha posicionat com el principal grup financer al nostre país i que compta amb la confiança de més de 20 milions de clients a Espanya i Portugal”. “Des d'un punt de vista financer, ens ha permès assolir els tres objectius que ens vam marcar fa un any: dotar-nos de mida crítica, mantenir una forta solidesa financera i assolir un model de rendibilitat sostenible”.

Una vegada finalitzat aquest procés, ha explicat el president, CaixaBank treballa amb un model que cerca la sostenibilitat del projecte, no només recolzada en els resultats financers sinó també en com s'aconsegueixen.

“Els nostres objectius van més enllà de les mètriques financeres”, ha destacat Goirigolzarri, qui ha ressenyat que el model de gestió del banc es fonamenta en un “excel·lent” govern corporatiu, uns clients satisfets, un equip compromès i un “fort compromís amb la societat a què servim”. 

En aquest sentit, ha detallat que “no és possible construir un projecte excel·lent sostenible en el temps si no es basa en un excel·lent govern corporatiu”. Amb aquest objectiu, s'ha proposat a la Junta diverses modificacions estatutàries i reglamentàries, entre les quals es troba “la supressió del vot de qualitat del president en cas d'empat en les votacions de les reunions del Consell”, i l'actualització de la política de remuneracions, que, “a més d'incloure altres adaptacions normatives, simplifica i dona claredat al model de retribució variable mantenint la retribució global, i amplia d'un a tres anys el període de limitació per als consellers executius per a la transmissió d'accions”.

Pel que fa al segon pilar de la gestió del banc, el servei als clients, Goirigolzarri ha defensat  “un model que es basa en la proximitat d'estar presents en més de 2.200 municipis i comptar amb la xarxa d'oficines i caixers més extensa d'Espanya”. Tot això amb “la vocació de construir relacions a llarg termini amb els nostres clients, independentment de la seva edat, grau de digitalització o del canal que triïn per relacionar-se amb nosaltres”.

Per això, ha assenyalat, “aquest any hem seguit adaptant i reforçant el nostre model comercial, amb l'objectiu de millorar el nostre servei cap als col·lectius menys digitalitzats, com el col·lectiu sènior, en què comptem amb quatre milions de clients que són absolutament prioritaris per a nosaltres”.

Compromís mediambiental i social

Aquest objectiu de tenir als clients satisfets només és possible gràcies a un equip compromès amb el projecte i els valors CaixaBank, ha afirmat Goirigolzarri, per a qui “l'equip és la base de tota la nostra actuació”, “un equip que té l'ambició de construir un projecte professional i meritocràtic que fomenti la diversitat com a base del progrés”.

Finalment, l'executiu ha fet referència al compromís mediambiental i social del banc. En aquest sentit, ha destacat que CaixaBank compta amb la màxima qualificació de les principals agències de sostenibilitat i és líder a nivell europeu en emissions ESG, amb un 79% de les emissions de deute de 2021 amb aquesta tipologia.

Del suport continu a la societat, s'ha referit a iniciatives com MicroBank, “el banc de microcrèdits més important d'Europa”, i a la Fundació CaixaBank Dualiza, “la única missió de la qual és potenciar la FP Dual, àmbit en què ens estem convertint en un referent”.

Igualment, ha recordat que l'acció social de les oficines del banc ha canalitzat el 2021 fons de la Fundació “la Caixa ” que han permès donar suport a més de 7.600 projectes, que l'entitat compta amb 13.235 habitatges en lloguer social i que el voluntariat de l'equip de CaixaBank va beneficiar a 170.000 persones l'any passat.   

Resultats de 2021 i compliment d'objectius

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha explicat als accionistes els resultats de l'entitat corresponents a 2021, exercici en què el benefici recurrent va ser de 2.359 milions d'euros, amb uns ingressos core, que és el conjunt del marge d'interessos, les comissions i els ingressos de l'activitat asseguradora, que es van elevar a 10.597 milions.

Sobre l'activitat comercial, ha destacat l'“excel·lent” creixement dels recursos de clients gestionats per l'entitat, que a finals d'any van assolir els 620.000 milions d'euros, amb un increment del 49,2% (el creixement purament orgànic va ser del 10,5%). En el costat del crèdit, CaixaBank va tancar 2021 amb una cartera al sector privat superior als 332.000 milions, un 46,3% més que el 2020.

Gortázar ha ressaltat també la fortalesa financera de CaixaBank, “que ha seguit millorant durant l'any, cosa que ens permet seguir donant suport a famílies i empreses, i contribuir a la recuperació econòmica”.

L'executiu ha recalcat l'èxit del procés de la integració de Bankia: “En només vuit mesos hem integrat els equips humans, el model comercial i els sistemes tecnològics d'ambdues entitats. La major operació de la història del sector a Espanya, l'hem culminada amb molt d’èxit i ens ha permès consolidar encara més la nostra posició líder en el mercat financer espanyol. CaixaBank és ara un referent europeu”.

“2021 ha estat un any extraordinari i positiu per a CaixaBank. A més d'executar la integració hem complert amb els objectius interns en termes d'activitat comercial, compte de resultats i fortalesa financera”, ha afirmat el conseller delegat de l'entitat, per afegir que “tot això es combina amb una vocació social que defineix al nostre grup des dels seus orígens, i que per a CaixaBank és, i seguirà sent, prioritària”.

El conseller delegat ha destacat igualment “l'excel·lent funcionament de BPI l'any passat, amb un creixement del 8% en volum de negoci i xifres de resultats molt positives”. A més, ha posat en valor que des que va ser adquirit per CaixaBank fa cinc anys, ha experimentat un fort repunt de la quota de mercat en els principals productes, ha elevat en més de 16 punts el percentatge de clients digitals i ha millorat en 11 punts la seva ràtio d'eficiència, tot això a la vegada que ha mantingut elevada la qualitat del crèdit i ha estat reconegut com el banc amb millor reputació a Portugal.

Respecte als reptes de 2022, el conseller delegat ha subratllat que “iniciem l'exercici amb el desafiament de consolidar el nostre creixement i de seguir donant suport a l'economia amb solucions i amb proximitat als nostres clients. Ho fem en un entorn que no està exempt de dificultats i presenta incerteses, en particular després de la invasió d'Ucraïna”.

El conseller delegat de CaixaBank s'ha referit també a l'evolució dels tipus d'interès, per apuntar que “tenim l'expectativa que es produeixi una pujada gradual. És impossible anticipar moviments amb certesa, però existeixen raons per pensar que els tipus negatius quedaran endarrere aviat. Una gradual pujada de tipus tindrà una traducció molt positiva en la nostra línia de marge d'interessos”.

A més, Gortázar ha asseverat que el procés d'integració de Bankia “deixarà aviat de ser un factor d'esforç, passant progressivament a ser un factor de creixement, amb el que assolirem el ple rendiment comercial”.

Per tot això, ha considerat que “tenim confiança en què el futur del projecte és prometedor i que CaixaBank compta amb capacitats per navegar amb èxit davant múltiples escenaris”. “El focus de CaixaBank està totalment posat en el client. Vivim per i per als nostres clients”, ha assegurat, i ha afegit que “tots els nostres esforços, des del primer a l'últim empleat, han d'estar dirigits a desenvolupar propostes útils i atractives, i a millorar el nostre servei per oferir sempre una major qualitat”.

Així, ha indicat, “estem en una posició de definir com serà el rumb i la velocitat de l'entitat en els propers anys, tenint ja en compte la nova dimensió i les noves capacitats del grup”.

Recolzament a Ucraïna

El president i el conseller delegat de CaixaBank han mostrat el seu suport al poble ucraïnès i han traslladat el compromís per ajudar a les persones afectades per la guerra.

“Més enllà de les importants conseqüències geoestratègiques i econòmiques, ens trobem davant un drama humà amb milers de víctimes mortals i milions de persones desplaçades”, ha assenyalat Goirigolzarri, qui s'ha mostrat convençut que  “els efectes d'aquesta invasió superen amb escreix l'impacte a curt termini que estem veient en les nostres economies”.

“No hi ha dubte que el que estem vivint suposarà canvis geoestratègics d'enorme importància per al món i, molt en especial, per a Europa”, ja que “la Unió Europea ha estat conscient de forma abrupta de la necessitat d'una major unitat i d'enfortir una autonomia estratègica en els àmbits energètic, de defensa o de les dades”, ha asseverat.

“Aquests canvis -ha continuat- afectaran també a l'estratègia de moltes empreses perquè els paradigmes en què s'assentaven estan en un clar procés de revisió. L'impacte en la redefinició de les cadenes de subministraments és un clar exemple”.

El president ha recordat que, per ajudar a pal·liar els efectes a curt termini de la invasió per als ciutadans d'Ucraïna, el banc ha facilitat les transferències sense cost cap a Ucraïna i que els clients de bancs ucraïnesos poden utilitzar gratis els caixers de CaixaBank.

A més, l'entitat ha posat en marxa una plataforma de donatius, en col·laboració amb diferents ONG, i la xarxa de Voluntaris de CaixaBank en tot el territori també ha impulsat iniciatives d'ajut humanitari, tant en la recollida de medicaments, com de productes de primera necessitat. A tot això s'uneix que l'Associació de Voluntaris de CaixaBank ha mobilitzat deu autobusos per portar a Espanya a més de 400 persones afectades pel conflicte.

Acords de la Junta d'Accionistes

La Junta General Ordinària d'Accionistes de CaixaBank ha aprovat tots els acords sotmesos a votació, entre els quals es troba el repartiment d'un dividend amb càrrec als beneficis de l'exercici 2021 de 0,1463 euros per acció, que es farà efectiu a partir del proper 20 d'abril.

D'aquesta manera, l'entitat abonarà als seus accionistes 1.179 milions d'euros, import que  equival al 50% del benefici net consolidat ajustat pels impactes extraordinaris relacionats amb la fusió amb Bankia.

La Junta ha aprovat també la reducció del capital social de CaixaBank fins a un import màxim corresponent al 10%, prèvia obtenció, si escau, de les autoritzacions regulatòries corresponents, mitjançant l'amortització d'accions pròpies que s'adquireixin en el marc d'un programa de recompra d'accions (share buy-back) que l'entitat té intenció d'establir durant l'exercici 2022. Donada l'elevada posició de solvència de la societat, és possible incrementar la retribució als seus accionistes i situar les ràtios de capital en uns nivells que permetin millorar la rendibilitat obtinguda sobre el mateix.

La xifra definitiva de la reducció de capital quedarà fixada pel Consell d'Administració, dins el límit màxim assenyalat, en funció del número definitiu d'accions que s'adquireixin.

D'altra banda, els accionistes han donat el vistiplau als comptes anuals individuals i consolidats, i als seus respectius informes de gestió, corresponents a l'exercici 2021; així com a la gestió del Consell d'Administració durant l'exercici.

La Junta ha fet costat, a més, a la reelecció de Tomás Muniesa com vicepresident i conseller dominical, i d'Eduardo Javier Sanchiz com a conseller independent, en ambdós casos per un període de quatre anys.

Els accionistes han aprovat també uns altres acords, com a modificacions en els Estatuts Socials i en el Reglament de la Junta General d'Accionistes, la política de remuneració del Consell d'Administració, el lliurament d'accions a favor dels consellers executius com a pagament dels components variables de la retribució, el nivell màxim de retribució variable per als empleats les activitats professionals dels quals incideixin de manera significativa en el perfil de risc de l'entitat i la reelecció de PricewaterhouseCoopers com a auditor de comptes per a l'exercici 2023.

Vídeo total del president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri

Vídeo total del CEO de CaixaBank, Gonzalo Gortázar

Áudio del CEO de CaixaBank, Gonzalo Gortázar

Vídeo compactado de recursos

 

NOTÍCIES RELACIONADES