Nota de premsa

Jordi Gual : “A vegades es prenen decisions que perjudiquen el compte de resultats a curt termini”

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Jordi Gual, juntament amb Vicente Salas i Javier Faus, a les Conferències d’Economia Europea organitzades pel Cercle d’Economia

• El president de CaixaBank ha participat aquest matí en les Conferències d'Economia Europea del Cercle d’Economia, en les quals s'ha debatut sobre la responsabilitat de les empreses en la societat.

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha defensat aquest matí un model d'empresa compromesa amb les comunitats en les quals opera, que aporti valor per a tots els seus grups d'interès i que contribueixi al progrés de la societat. “M'agradaria defensar sense complexos el model de stakeholders, que és el model de CaixaBank des de fa molts anys”, ha assenyalat Jordi Gual.

El president de CaixaBank ha realitzat aquestes declaracions durant la seva intervenció, aquest matí, en la quarta i última sessió de les Conferències d'Economia Europea del Cercle d’ Economia, que han versat sobre el tema Per un nou contracte social europeu. En el debat d'avui, titulat El propòsit de les empreses i el nou contracte social, el president de CaixaBank ha estat acompanyat de Vicente Salas, economista i catedràtic del departament de Direcció i Organització d'Empreses de la Universitat de Saragossa, i de Javier Faus, president del Cercle.

“El corrent d'opinió internacional va en una nova direcció després de 30 anys del domini del paradigma de Milton Friedman”, ha exposat Jordi Gual, en referència a les tesis de l'economista nord-americà sobre que la responsabilitat social de les empreses es limita a augmentar el seu benefici econòmic. “D'aquí hem passat al plantejament de la generació de valor per a tots els que intervenen en l'empresa, encara que sovint els mecanismes de mercat per recompensar-los són insuficients”, ha afirmat.

No obstant això, el president de CaixaBank ha admès que a vegades es creen conflictes entre els diferents objectius de la companyia, que inclouen des de resultats econòmics, desenvolupament d'empleats, preocupacions socials o problemes ambientals. “A vegades s'han de prendre decisions que a curt termini perjudiquen el compte de resultats, però a llarg acaben beneficiant tots els sectors que participen en la companyia”, ha sostingut Gual.

Així mateix, Jordi Gual ha explicat que els factors que determinen que les empreses adoptin un model o un altre són, principalment, “l'entorn legislatiu i el marc de govern corporatiu; així, les entitats en les quals la propietat està més concentrada, amb accionistes de control o de referència, tenen més facilitats per adoptar un model de stakeholder centrat en la generació de valor a llarg termini”.

En aquest sentit, “CaixaBank pot permetre's aquest plantejament d'atendre tots els seus stakeholders perquè existeix un equilibri entre un accionista de referència orientat al llarg termini que inspira el posicionament estratègic del banc, i l'accés a mercats financers que aporten capital, transparència i disciplina”.

 

NOTÍCIES RELACIONADES