Opinió

Itàlia: made in Italy


icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Claudina Farre Case, directora de l'oficina de representació de CaixaBank a Italia

Itàlia és un país atractiu des de molts punts de vista. És la quarta economia europea -segona potència industrial d'Europa-i la vuitena del món. És un país emprenedor, amb un teixit industrial molt ric i amb vocació exportadora. A més, compta amb una posició geogràfica privilegiada, que uneix Europa amb Àsia i veu Espanya com un punt base des d'on cobrir el mercat ibèric i afrontar els mercats d'Amèrica Central i d’Amèrica del Sud.

Una de les característiques del país és la dualitat entre nord i sud: Milà és el centre econòmic i empresarial.

Roma també aglutina els esdeveniments institucionals i té les seus de les empreses participades per l'Estat i de les corporacions de sectors estratègics, com energia, infraestructures i telecomunicacions. Des de l'oficina de representació de CaixaBank a Milà, cobrim tot el país, viatjant als diferents pols industrials. Porto 12 anys vivint a Milà i gràcies al meu treball he tingut una relació molt estreta amb la comunitat empresarial espanyola present al país i amb els grups italians que treballen amb el mercat espanyol. He pogut conèixer de primera mà els punts forts i febles d'Itàlia.

Alguns dels seus punts forts són la mà d'obra qualificada, la seva posició geogràfica i el fet de ser un aparador davant la resta del món. Alguns aspectes a millorar són l'elevada burocràcia, els costos administratius, els costos laborals i les infraestructures deficitàries en certes regions del país que dificulten les comunicacions. Aquest últim punt es pot llegir com una oportunitat per a les empreses espanyoles, molt qualificades en aquest sector.

Itàlia atreu molta inversió estrangera directa (IED) i ocupa el quinzè lloc entre els majors beneficiaris d’IED a nivell mundial, per sobre de França, Mèxic, Espanya o Japó.

Personalment, destacaria la qualitat dels seus productes -Made in Italy- en els sectors de la moda i l’agroalimentari. L'excel·lència distingeix a aquests dos sectors estratègics. El mes de setembre de 2016, el Govern va llançar el Pla Nacional Indústria 4.0 de suport a les empreses, per estimular la inversió privada en R + D. Aquest es suma a altres incentius estatals per atreure inversió, no només en certs sectors, sinó també en determinades zones.

Des de l'oficina de representació de CaixaBank oferim tot el suport necessari perquè els grups espanyols puguin seguir invertint i creixent a Itàlia.

La nostra oficina se situa al centre de Milà, a prop de les seus dels principals bancs, de la Borsa de Milà i de la filial de Banca d'Itàlia.

La ciutat, amb els seus tres aeroports, destaca pel seu pol firal i per la seva capacitat per atreure rellevants inversions immobiliàries. A més, és referent en el sector de la moda. Igual que la resta d'Itàlia, és un centre de gran interès turístic. Tot això fa que Itàlia sigui un país molt interessant en tots els aspectes.

 

NOTÍCIES RELACIONADES