Opinió

Hong Kong i Taiwan: una finestra cap al mercat continental xinès


icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Hong Kong i Taiwan: una finestra cap al mercat continental xinès

Min Cai, directora de l'oficina de representació de CaixaBank a Hong Kong

Fa un any que visc a Hong Kong, exercint com a directora de l'oficina de representació de CaixaBank a la zona. El treball implica, entre altres coses, viatjar amb freqüència cap a l'illa veïna de Taiwan. Durant aquest curt període de temps, he pogut conèixer en primera persona una regió moderna i cosmopolita, que, al mateix temps, segueix mantenint tradicions ancestrals. Es tracta d'una fusió perfecta entre Orient i Occident, que li confereix un caràcter únic i inigualable. A més, és una de les ciutats més segures i més disciplinades del món.

Bona locació geogràfica i eficients xarxes de transports

Hong Kong té un total de 7,2 milions d'habitants, repartits en 1.100 km2, el que la converteix en la ciutat amb més densitat poblacional a l'Àsia Oriental. Situada estratègicament a la desembocadura del delta del Riu de Perla, la zona amb major concentració d'indústries exportadores de la Xina continental, és també una àrea pròxima als països del Sud-est asiàtic, agrupats en l'ASEAN (Association of Southeast Asian Nations). A més, Hong Kong compta amb el millor i més eficient aeroport del continent i el major port franc. Taiwan, per la seva banda, té una extensió de 35.980 km2 i és la tercera ciutat amb més densitat de població d'Àsia Oriental, amb 23,5 milions d'habitants. La seva situació geogràfica, a uns 160 quilòmetres de la costa est de la República Popular de la Xina i en un punt a mig fer entre el Japó i Hong Kong, fa que sigui un dels llocs amb més trànsit marítim del món. Per exemple, el port de Kaohsiung és el dotzè més important del món en tràfic de contenidors.

Hong Kong és una finestra d'entrada cap al mercat continental xinès

El desenvolupament econòmic de Hong Kong es basa en el mercat de capitals. El país disposa d'una de les reserves de divises més elevades del món, amb 349.124 milions de dòlars a març de 2016, segons dades del FMI. L'activitat econòmica es concentra a l'illa central de Hong Kong, mundialment coneguda com a hub financer amb uns 110 players internacionals. El sector serveis contribueix amb gairebé un 93% del PIB i té a la Xina com el seu principal soci comercial, d'on provenen el 49% de les importacions. EUA és l'únic país no asiàtic que aconsegueix situar-se entre els cinc primers llocs del rànquing de proveïdors. Pel que fa a les reexportacions (productes importats a Hong Kong, però reenviats a altres països per al seu consum), la principal destinació és, de nou, la Xina continental.

D'altra banda, Hong Kong ocupa el primer lloc en rapidesa i simplicitat en la creació d'una nova societat, segons publica Doing Business, un atractiu al que cal afegir un tipus impositiu atractiu, sense aranzels per a la majoria de productes, un entorn de lliure circulació de capitals i una estratègica localització propera a la Xina continental i als països que integren ASEAN. A més, la signatura del tractat de lliure comerç entre Hong Kong i ASEAN permet tenir accés a un nou mercat de 629 milions d'habitants.

En el cas de Taiwan, l'economia està basada fonamentalment en el sector exterior. Per aquest motiu, la suma de les seves exportacions i importacions suposa aproximadament el 97% del PIB. Taiwan és una zona altament industrialitzada, amb una clara especialització per zones: concentració d'indústria electrònica i tecnològica al Nord, maquinària de precisió al centre i indústria petroquímica i pesada al Sud.

Taiwan és el tercer país receptor d'inversions estrangeres

Taiwan gaudeix de superàvit comercial amb els Estats Units, la Xina, Hong Kong i la Unió Europea i, en els últims anys, s'observa un creixent augment del superàvit de la balança comercial amb els països de l'entorn ASEAN.

En el seu conjunt, el continent asiàtic, excloent l'àrea de l'Orient Mitjà, rep el 6% de les exportacions espanyoles. L'any 2016, Hong Kong es va situar com el cinquè mercat asiàtic per als productes espanyols, després de la Xina, el Japó, Corea del Sud i l'Índia, i per davant de Singapur, Taiwan, Indonèsia i Filipines. La balança comercial és clarament favorable per a Espanya, amb 951 milions d'euros en exportacions espanyoles segons les dades de 2016. Els sectors més importants són béns de consum (39,39%) i productes industrials i béns d'equip (36,69%); també destaquen el sector agroalimentari (22,18%) i el de begudes (1,74%).

La balança comercial entre Espanya i Hong Kong és altament favorable a Espanya

Però també hi ha importants inversions a Espanya procedents de Hong Kong i la seva àrea d'influència. A més de les compres d'habitatges i la inversió en equips de futbol, cal destacar l'interès pel sector agroalimentari. En aquest sentit, el govern xinès ha llançat la iniciativa “One Belt, One Road”, una recreació moderna de l'antiga Ruta de la Seda amb l'objectiu de reforçar el comerç entre la Xina i Europa a través de millores en infraestructura i logística. Una de les últimes inversions emparades sota aquesta iniciativa és l'adquisició de Noatum Holding Ports, l'empresa portuària líder a Espanya, per part de la societat de Hong Kong, Cosco Shipping Ports Ltd.

Pel que fa a les relacions comercials entre Taiwan i Espanya, aquestes s'han caracteritzat històricament per un clar desequilibri a favor del primer. Les exportacions espanyoles a Taiwan representen un total de 485 milions d'euros, enfront un volum d'importacions des de Taiwan de 1.031 milions d'euros, segons les últimes dades de l’Icex. És una dada que les empreses espanyoles han de tenir en compte, ja que, per a la resta del món, Taiwan és un lloc cada vegada més interessant per invertir. De fet, segons Doing Business Report, Taiwan és el tercer país receptor d'inversions estrangeres. En els últims temps, cinc grans companyies, entre les quals es troben la farmacèutica S-Cubed o la companyia General Electrics, van planejar inversions a l'illa per valor de 336 milions de dòlars.

Segons la meva opinió, tant Hong Kong com Taiwan ofereixen grans oportunitats de negoci amb la regió del sud-est asiàtic, un mercat que, dia rere dia, va adquirint un major pes internacional a causa de l'elevat volum de la demanda interna i l'augment del seu poder adquisitiu . Per descomptat, sempre és recomanable que les empreses viatgin per conèixer el lloc de primera mà i fer una valoració pròpia del potencial i les oportunitats que se'ls poden presentar. Amb això, els podem ajudar des de l'oficina de CaixaBank a Hong Kong.

 

NOTÍCIES RELACIONADES