Nota de premsa

Goirigolzarri: “Hem de ser molt més ambiciosos en l’impuls a la formació professional en el nostre país”

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank

• El president de CaixaBank adverteix que “ens trobem davant d’una oportunitat única per potenciar d'una forma definitiva la FP dins del nostre país”.


El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha advertit aquest dijous que “ens trobem davant d’una oportunitat única per potenciar d'una forma definitiva la FP dins del nostre país” i ha demanat  “ser molt més ambiciosos” en l'impuls de la Formació Professional com a mètode per superar reptes persistents del passat i afrontar el procés de transformació després de la crisi de la Covid-19.

Goirigolzarri ha intervingut en el 7è Congrés de Formació Professional organitzat per l'Associació de Centres de Formació Professional FPEmpresa i CaixaBank Dualiza a Toledo, en el que ha ofert una ponència sobre La nova economia i la Formació Professional.

En la seva exposició, ha destacat que la FP es presenta com a eina clau per afrontar l'atur de llarga durada, l’atur juvenil o la situació de joves que ni treballen ni estudien..., però també compta amb prou capacitat per fer front als nous desafiaments provocats per la pandèmia de la Covid-19.

De fet, Goirigolzarri ha subratllat que “si fins ara l'ocupabilitat era la característica principal de la FP, a partir d'ara, hem de centrar-nos en la seva capacitat per adaptar-se a un entorn, a un món empresarial i a una economia canviant”.

Aquests canvis, segons ha exposat, venen en part produïts pel “shock excepcional” que hem suportat amb la pandèmia, que ha afectat “a l'àmbit econòmic, on patim una caiguda de la producció mai vista en els últims 80 anys, a l'empresarial i, per descomptat, al social”.

En aquest últim punt, ha volgut ressaltar els efectes a curt termini “mitigats per mesures excepcionals com els ERTOs, ICOs o moratòries”, però també els estructurals, en haver accelerat “les tendències que ja existien amb anterioritat com són la digitalització i la sostenibilitat mediambiental”.

Per afrontar aquest procés, el president de CaixaBank ha insistit en què “la transformació passa necessàriament per una millor integració de formació i treball” i pel paper que han de desenvolupar la FP i la FP Dual al constituir “la millor eina per millorar la capacitació i l'ocupabilitat de les persones”.

Respecte a la FP Dual, ha volgut enviar un missatge de responsabilitat a les empreses demanant que siguin “molt més protagonistes”, col·laborant amb el món formatiu “per adequar la formació a les necessitats laborals” i comprometent “una inversió contínua per formar als treballadors”. “El desafiament no és petit”, ha remarcat, “ja que, segons el projecte impulsat pel Govern, Espanya 2050, cal actualitzar les competències d'almenys un milió de treballadors cada any”.

Afrontar els canvis pendents

És en aquest punt on el president de CaixaBank, això no obstant, ha mostrat el seu optimisme davant la nova Llei d’FP, que permet agilitzar procediments d'acreditació de competències, però sobretot per l'oportunitat de fer front a tots els canvis pendents del nostre sistema comptant amb “mitjans excepcionals” com són els fons Next Generation, “fons externs i excepcionals” per sortir d'una crisi amb una transformació de la nostra economia.

Malgrat tots els reptes pendents, Goirigolzarri ha mostrat la seva satisfacció pel que s’ha aconseguit aquests últims anys per la Formació Professional, ressaltant que “la FP ja és una realitat” gràcies a la bona tasca “de l'administració pública, dels que empenyem pel seu foment i, sobretot i molt especialment, pels professionals educatius”.

En aquest punt, ha volgut constatar que CaixaBank seguirà donant suport a la Formació Professional a través del programa Dualiza i sota la marca CaixaBank Dualiza, un programa que en cinc anys d'existència ha beneficiat 21.000 estudiants, 2.500 empreses i 1.250 centres educatius.

 

NOTÍCIES RELACIONADES