Nota de premsa

Estudiants universitaris desenvolupen solucions de 'blockchain' i intel·ligència artificial per a CaixaBank

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Una de les jornades a l'imaginCafé

• Durant tres setmanes, alumnes de graus universitaris i màsters de perfils tecnològics, disseny i negoci s'han enfrontat a reptes reals del sector financer i han creat noves idees tecnològiques per fer-los front.

• CaixaBank, IBM i Salesforce, empreses impulsores d'aquesta iniciativa, aposten per la col·laboració amb l'entorn universitari per impulsar la innovació oberta i captar talent.

Un total de 15 estudiants universitaris han plantejat solucions de blockchain i intel·ligència artificial per millorar el servei i l'atenció als clients del sector bancari. Es tracta d'una iniciativa impulsada per CaixaBank, IBM i Salesforce, que, amb el nom de Tech Innovation Bootcamp, ha reunit durant tres setmanes en sessions de treball en equip alumnes seleccionats d'especialitats relacionades amb la tecnologia, el disseny i l'empresa.

L'objectiu és contribuir a formar els joves enfrontant-los a problemes reals de negoci als quals es poden aportar solucions diferents a partir de la tecnologia. Per a les entitats, a més, es tracta d'una oportunitat per impulsar la innovació oberta i la col·laboració amb l'entorn universitari, a més d'una possibilitat de captar talent per als seus equips.

En la primera edició del Tech Innovation Bootcamp de CaixaBank, IBM i Salesforce, hi han participat estudiants d'entre 19 i 36 anys de la Universitat Politècnica de Catalunya, EAE Business School, Universitat de Barcelona, IESE Business School, Institut Químic de Sarrià, Universitat Oberta de Catalunya, Ironhack Barcelona, Universitat Politècnica de València, Universitat de València i Universitat Pompeu Fabra.

Una formació intensiva de tres setmanes

El programa ha constat de tres fases: Recerca, ideació i prototipatge. Durant la primera setmana de la iniciativa, els participants han completat la investigació familiaritzant-se amb les tres empreses implicades, els reptes a què s'enfronta el sector bancari i les oportunitats que brinden tecnologies com la intel·ligència artificial i el blockchain. Els estudiants han assistit a xerrades de formació sobre innovació i han mantingut reunions amb experts.

En la fase d'ideació, els estudiants han validat les seves idees a través de la metodologia de design thinking. I, finalment, en la fase de prototipatge, els participants han fet servir eines per prototipar solucions testables i han après a crear un business case.

A més, han exposat les seves iniciatives davant d'un comitè d'innovació d'experts de les entitats impulsores d'aquesta iniciativa.

Una formació intensiva de tres setmanes

El projecte guanyador ha estat un assistent basat en intel·ligència artificial per ajudar la gent gran a fer servir la banca on-line i la banca mòbil. Els estudiants que han desenvolupat aquesta solució podran escollir, en funció del perfil i els interessos que tinguin, un curs on-line. A més, rebran entrades per al 4YFN, l'espai que reuneix emprenedors i inversors dins del Mobile World Congress.

Una altra de les solucions que han plantejat els participants del bootcamp és una eina basada en intel·ligència artificial perquè el banc pugui fer recomanacions de manera proactiva a clients joves sense que els calgui introduir una sèrie de necessitats prèvies.

Un tercer projecte ha estat una plataforma de blockchain dirigida als clients del sector agrari, dissenyada per garantir als consumidors que els productes d'alimentació que finança l'entitat són realment eco-friendly i s'han cultivat seguint tècniques sostenibles.

Afavorir la innovació compartida

CaixaBank ha impulsat altres iniciatives de cocreació per afavorir la innovació compartida, com l'imaginChallenge, un repte de 24 hores organitzat per imaginBank per premiar noves idees de gaming per a mòbils amb possibles aplicacions a la banca o a l'educació financera.

D'altra banda, juntament amb empreses líders com Global Payments, Samsung, Visa i Arval, CaixaBank ha impulsat el Payment Innovation Hub, el primer hub d'innovació compartida per crear els mitjans de pagament del futur. A més, juntament amb Global Payments i Ingenico, CaixaBank ha posat en marxa zone2boost, un programa internacional d'innovació dirigit a start-ups amb l'objectiu de contribuir a impulsar la creació de nous productes i serveis adreçats als comerços i al sector fintech.

L'entitat també s'ha aliat amb Aigües de Barcelona, Naturgy, SEAT i Telefónica per posar en marxa start4big, la primera iniciativa digital, oberta i multisectorial impulsada per cinc grans companyies a Europa que busca start-ups internacionals en estat de maduresa per desenvolupar projectes pilot disruptius amb l'objectiu de millorar l'experiència dels consumidors.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES