Entrevista

Entrevista a Reyes Estévez

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Entrenament de Reyes Estévez a l’equip de runners CaixaBank

Reyes Estévez té el privilegi de ser l'últim medallista espanyol a la modalitat de 1500m. Va ser un mite de l'atletisme espanyol, on va aconseguir dos bronzes en els Mundials d'Atletisme d'Atenes (1997) i Sevilla (1999), una plata al Mundial en Pista Coberta de Lisboa (2001), un or i una plata en els Campionats Europeus d'Atletisme de Budapest (1998) i Munich (2002) i els seus dos últims bronzes en els Europeus a Pista Coberta de Madrid (2005).

En l'actualitat, Reyes Estévez ha tornat a l'escena esportiva gràcies a la creació de la seva empresa dedicada a entrenaments per a atletes amateurs i professionals: King’s Project. Donat el seu bagatge, l'atleta de Cornellà de Llobregat s'ha convertit en el nou entrenador personal dels runners CaixaBank, als qui estan preparant la Marató de Barcelona del proper 11 de març, carrera en la qual CaixaBank és l'empresa que aporta el major nombre d'empleats. Avui, Reyes Estévez ha dut a terme un entrenament personalitzat per a una selecció d'aquests empleats i ha concedit una entrevista en exclusiva per al site de comunicació.

Hola Reyes, aquest any ets l'encarregat de formar els runners CaixaBank en un repte tan important com és la Marató de Barcelona. Què sents com a ambaixador de CaixaBank?

És un orgull participar en un repte tan important com és formar a gent per córrer una marató.I per a la gent no professional, que sempre li queden dubtes, a nivell d'entrenament o alimentació encara més. Estar amb ells i poder transmetre la meva experiència i resoldre els seus dubtes per a mi és un plaer.

Com valores que una empresa aposti de manera decidida per projectes d'hàbits saludables com aquest?

Que s'aposti per projectes d'hàbits saludables des de l'empresa és molt important perquè, a través del foment de l'activitat física es contribueix al fet que els treballadors es converteixin en persones molt més sanes i actives. Treballar l'esforç i superació, valors que CaixaBank també comparteix amb l'esport, es trasllada, d'alguna manera, en una millora de la capacitat de resistència i gestió dels petits reptes del dia a dia, tant a nivell personal com a laboral. Per a mi és un autèntic orgull formar part d'aquest repte.

Després de la creació de King’s Project, empresa amb programes d'entrenament personalitzat per a atletes populars, també t'acabes d'acreditar com a entrenador professional. Això implica que adaptaràs l'oferta de la teva companyia a atletes professionals d'elit? Explica'ns el teu projecte i les novetats, si us plau.

La finalitat i l'objectiu de King’s Project és poder dur a terme la meva il·lusió que és poder ensenyar i transmetre la meva experiència en l'esport que he practicat durant tota la meva vida. Només el fet de veure les cares de satisfacció i felicitat dels corredors a qui he pogut ajudar, encara que sigui una miqueta, ja no tan sols a millorar una marca si no a sentir-se bé, a perdre pes o a portar una vida activa, és el que més em satisfà.

Tens algun atleta d'elit com a representat? Tens algun projecte específic per aquest target?

Just aquesta setmana acabo de treure'm el títol d'entrenador nacional i estic començant a ser conegut al món de l'atletisme en aquesta faceta. Ara estic entrenant a una atleta internacional que porta un any amb problemes de lesions i està tornant a entrenar a un nivell d'alta competició. El seu nom és Victoria Sauleda i és atleta de 800 metres, de Barcelona. És un orgull poder ajudar-la i aportar-li els meus coneixements perquè millori.

Quines perspectives tens davant aquesta nova faceta en la teva carrera?

D'aquest projecte espero molt però, sobretot, pels corredors als quals vaig a ajudar. Jo porto des dels 9 anys corrent i he tingut grans entrenadors. Per a mi, un entrenador que et sàpiga veure, escoltar i saber què necessites a cada moment és molt important i, sobretot, per a atletes que estan començant i que volen dedicar-se professionalment a l'atletisme.

Quins consells donaries a atletes amateurs per afrontar una marató?

Els consells que donaria tant a un amateur com a un professional serien molt semblants. L'entrenador s'ha d'adaptar a l'atleta i això és el realment difícil de la professió d'entrenador. Jo, al portar tota la vida en això, tinc l'experiència per veure quin tipus d'entrenament pot necessitar cada persona. L'important és separar l'entrenament a nivell professional i amateur perquè tenen intensitats diferents. El nivell de gratificació és el mateix i això s'aconsegueix coneixent bé a la persona, estant en el dia a dia per detectar què necessita per poder ajudar-li a millorar les seves marques.

CaixaBank és l'empresa que més corredors aporta a la Marató de Barcelona, és l'atletisme un esport en auge? Quins considera que són els motius d'aquest boom?

L'atletisme sempre ha estat un esport fàcil de practicar i, probablement per aquesta raó, durant els últims anys ha sofert un boom. No requereix de grans coses per practicar-ho. Només ganes i unes sabatilles, i fins i tot en altres països corren sense sabatilles. A més, l'atletisme és un esport molt agraït perquè et permet entrenar diàriament i veure com millores i superes els reptes que et vas fixant. Això facilita que la gent s'enganxi, perquè el running és com una roda. Comences amb una carrera de 5K, acabes fent una de 10K, quan la domines et vas a la mitja marató i és un cicle sense fi que sol acabar en marató. Ara també estem veient que hi ha un boom en les trails de muntanya, que solen fer més de 80 km i realment és molt aventurat. Són paraules majors!

Quin futur té l'atletisme al nostre país? Sembla que tenim moltes persones cada vegada més aficionades al running però no estem produint esportistes d'elit com en la teva època

Jo crec que el running es mantindrà perquè ha estat l'esport oblidat i és molt fàcil de practicar. Els beneficis de la pràctica del running són evidents i aquesta és la garantia que és un esport que anirà a més.

Com ha evolucionat l'atletisme des que corries a l'actualitat?

Treballar la base és fonamental per aconseguir campions en el futur. Per aquesta raó, estic molt a favor de l'aposta que es fa des de les escoles per l'atletisme. Per a mi és una de les claus perquè l'atletisme segueixi viu. No tot es redueix a la competició en les carreres populars sinó que perquè surtin atletes d'elit és bàsic treballar-ho des de la base, i realment és el més complicat. Actualment, els nens es fixen en l'esport que garanteix un èxit ràpid, com el futbol, i en canvi, l'atletisme és tot al contrari. Aquest esport és molt sacrificat i molt castigat per l'alt nivell i risc de patir lesions i això, si no tens una clara perspectiva de futur de cara a objectius fa que t'inclinis per altres esports.

Com es convenç els joves perquè s'animin a practicar aquest esport?

A la gent jove és molt difícil convèncer-la. Ha de sortir d'un mateix. Recordo quan jo vaig començar, a l'edat de 9 anys, vaig guanyar la Jean Bouin i recordo que fou un gran estímul per enganxar-me a aquest esport. El fet de tenir un grup i fer pinya, tant per entrenar de manera conjunta com per viure junts les competicions, és molt important per compartir experiències com guanyar una medalla, perdre, perquè a l'esport hi ha de tot, i tots aquests moments s'han de viure per arribar a ser un gran atleta.

Quines són les claus per acabar amb èxit una prova tan exigent de 42’195 km, tant a nivell físic com mental?

Els aspectes més importants per preparar una marató, tant física com mentalment, consisteixen a tenir una bona rutina de treball, descans, l'alimentació i les ganes. Un bon assessorament professional i bons consells també són claus per preparar aquesta prova tan dura. L'entrenament previ és fonamental per arribar a la Marató en una bona condició física i, tal com he comentat, per a mi és fonamental comptar amb un bon suport que et pugui ajudar en les lesions que puguis tenir durant la fase d'entrenament d'aquesta prova tan dura. D'altra banda, respecte als requisits mentals necessaris per afrontar una marató, és important que el corredor compti amb una fortalesa i treball psicològic previ. S'ha demostrat que aquells que han desenvolupat la capacitat mental necessària per afrontar un repte d'aquesta magnitud, aconsegueixen millors resultats.

Entrenament de Reyes Estévez a l’equip de runners CaixaBank

CaixaBank va presentar el 2015 el seu Pla Estratègic per als següents 4 anys en el qual es definien les línies estratègiques i els objectius de l'entitat per a aquest període. Aquest Pla es pot entendre com el full de ruta, la brúixola que l'entitat té per aconseguir els resultats fixats i es podria equiparar amb la planificació dels entrenaments a llarg termini que tot corredor d'elit realitza quan té en ment una competició determinada. Podríem fer un paral·lelisme entre la planificació que fan les empreses, buscant objectius a llarg termini, i l'entrenament d'un esportista focalitzat en una meta tan ambiciosa com uns jocs olímpics?

Afrontar el treball durant quatre anys per aconseguir un objectiu com una olimpíada té un avantatge i és que tens temps per poder preparar-te. El més important és tenir clar que el teu objectiu principal no és a curt termini i fer l'esforç per encaminar, durant aquest període, totes les teves accions per arribar al final d'aquest cicle amb els objectius aconseguits. Tant en l'esport com en el treball, és important saber mantenir diferents tipus de treball. Per exemple, si estàs preparant una marató en cicle olímpic, durant els dos primers anys has de fer un treball de volum, de base, i durant els dos últims, treballar més la qualitat. Però és una bona comparació la de la planificació empresarial i la de l'entrenament esportiu perquè tots dos casos són com una carrera de fons. En les dues situacions es busquen objectius a llarg termini i han de parar atenció a totes aquelles decisions i accions que es van executant durant el període perquè estiguin alineades amb l'objectiu final.

Quin consell li donaries a un runnerCaixaBank que s'està preparant la Marató?

Primer li preguntaria per la seva preparació, perquè és bàsica a l'hora d'afrontar una carrera d'aquest tipus. A vegades acceptem reptes com aquest sense ser conscients de les nostres possibilitats i aquí és quan patim lesions o posem el nostre cos en situacions extremes a les quals no està preparat. Després li diria que gaudís i que recordés que ja està tot preparat. El més important és descansar, hidratar-se i no fer entrenaments impossibles els dies previs. Que gaudís molt i no es posés pressions inassolibles ni es fixés marques. D'aquesta manera els quilòmetres passen més ràpids. És important deixar-se portar, gaudir de la carrera, de l'ambient i estar preparat pel “mur”, que arriba al quilòmetre trenta. En aquest punt és important evadir-se, controlar la ment i gaudir de la carrera i de la ciutat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES