Reportatge

Els microcrèdits de MicroBank, motor d’ocupació

Han contribuït decisivament a crear 21.321 llocs de treball el 2015. El 69 % dels beneficiaris de microcrèdits assegura que el negoci els va bé o molt bé, i la major part preveu una millora els mesos vinents, segons un estudi fet per ESADE.
icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

El finançament concedit per MicroBank, el banc social participat íntegrament per CaixaBank, ha contribuït decisivament a crear 21.321 llocs de treball el 2015. Segons un informe fet per l’Institut d’Innovació Social de l’escola de negocis ESADE per iniciativa de l’entitat financera, “Des que es va fundar, el 2007, el suport de MicroBank a través de préstecs de petit import ha estat una peça clau per generar 155.000 llocs de treball –destaca Antonio Vila, president de MicroBank– amb una repercussió significativa en el benestar de les famílies i en el creixement econòmic”.

L’Informe sobre l’impacte dels microcrèdits, que s’ha fet tenint en compte una enquesta entre beneficiaris de préstecs de MicroBank per sisè any consecutiu, extreu com una de les conclusions principals que aquesta mena de finançament ha facilitat la creació d’ocupació, tant en processos de constitució de nous negocis com d’ampliació dels que ja existeixen. De fet, un 93 % dels emprenedors finançats continua treballant en el seu propi negoci i un 29 % ha contractat algun treballador des de la concessió del microcrèdit.

El microcrèdit, impuls de l’activitat econòmica

Els microcrèdits són un dels principals instruments per facilitar l’accés al crèdit, com es reflecteix en el fet que el 50 % dels enquestats assegura que no podria haver obert o ampliat el negoci sense comptar amb un microcrèdit. Un altre 27 % creu que ho podria haver fet, però amb moltes dificultats.

A més, els ingressos generats per una microempresa són la font retributiva principal per a una persona en el 30 % dels casos, mentre que ho és per a dues persones en el 27 % de les iniciatives empresarials. Aquestes xifres palesen la importància crucial que té l’èxit dels negocis no només per a l’emprenedor sinó també per al seu entorn més immediat.

En el 30 % dels casos, la contribució dels ingressos de l’emprenedor al pressupost familiar és superior al 75 %, mentre que en l’altre 29 % representa entre el 50 % i el 75 %. Només en el 14 % de les iniciatives aquesta contribució suposa menys del 25 % del pressupost familiar.

Les raons per obrir el negoci mereixen un capítol a banda. L’emprenedoria per necessitat (és a dir, les persones que volen obrir el seu propi negoci perquè no tenen cap opció millor al mercat laboral) representa un 20 % dels beneficiaris d’un préstec de MicroBank destinat a muntar una microempresa el 2015. Es tracta d’emprenedors que o bé no tenien un lloc de treball o tenien por de perdre’l. Els emprenedors que han afirmat emprendre un projectes per haver vist una oportunitat clara de negoci representen un 24 %, mentre que també és significatiu el percentatge d’empresaris que ho fan per continuar amb el negoci familiar o bé per vocació.

Sempre havia volgut ser la meva pròpia cap

Optimisme respecte del futur

Les persones que han demanat un préstec es mostren optimistes respecte del futur. Un 70 % creu que el seu negoci creixerà força o moderadament els mesos vinents, mentre que un 26 % assegura que es mantindrà estable. Només un 1 % pronostica que les vendes cauran i que haurà de tancar. Basant-se en el desenvolupament actual de l’empresa, un 57 % afirma que funciona bé i un 12 % considera que va molt bé. A més, un percentatge majoritari dels que han ampliat un negoci existent diuen que el seu negoci va millor que l’any anterior, i només un 6 % alerta que va pitjor.

Els emprenedors estan convençuts que obrir un negoci propi permet afrontar nous reptes i desenvolupar noves habilitats professionals, encara que el 92 % manifesta ser conscient que implica més dedicació i menys seguretat i estabilitat que un treball assalariat.

Com a empresa, ens agradaria donar ocupació a má;s persones

Perfil del beneficiari

L’anàlisi del perfil de l’emprenedor ajuda a completar la visió sobre el tipus de client que subscriu un microcrèdit per finançar-se. Els homes representen un 50 % del total, davant d’un 31 % de dones. L’altre 19 % correspon a préstecs concedits a persones jurídiques.

El grup majoritari el constitueixen els emprenedors d’entre 36 i 49 anys, que configuren el 42 % de la mostra, seguits de la franja d’entre 26 i 35 anys, que representen un 20 % del total. El beneficiari d’un préstec de MicroBank té 40 anys de mitjana.

La major part dels que han rebut un microcrèdit tenen estudis secundaris (un 42 %), seguits dels que tenen estudis superiors (un 32 %), que han augmentat respecte de les dades d’informes anteriors. La proporció d’emprenedors sense estudis es manté molt baixa i no supera l’1 %.

Pel que fa a l’origen geogràfic, com en els informes anteriors el 75 % del total són espanyols. A molta distància, amb un 17 % se situen els que provenen d’Amèrica i un 6 %, d’altres països europeus. Els que han arribat d’Àsia o Àfrica amb prou feines arriben a l’1 %.

Un 65 % del total ja treballaven com a autònoms abans que se’ls concedís el microcrèdit i un 19 % era assalariat. La proporció d’emprenedors que provenen d’una situació d’atur és d’un 15 %, un percentatge inferior al registrat d’informes anteriors, un comportament possiblement relacionat amb la recuperació econòmica.

En la concessió dels microcrèdits, a més de la xarxa de més de 5.000 oficines de CaixaBank, hi col·laboren entitats que aporten coneixement de les persones destinatàries dels crèdits, a més d’assessorar i fer el seguiment dels projectes. Fins a la data, MicroBank ha signat convenis amb 566 entitats socials de tot Espanya que vetllen per la viabilitat dels projectes finançats.

 

NOTÍCIES RELACIONADES