Opinió

Els Estats Units: aparador mundial


icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Jordi Gual, president de CaixaBank, amb l’equip de l’oficina de representació de l’entitat a Nova York

Com a directora de l'oficina de representació de CaixaBank a Nova York, des de fa dos anys i mig visc a la Gran Manzana. Durant aquest període, he tingut l'oportunitat de trobar un poble molt dinàmic, dedicat a la feina, amb ganes de triomfar i sense por al fracàs, obert a les oportunitats, però alhora, exigent i competitiu.

L'emprenedoria i la innovació són dos valors intrínsecs de la cultura empresarial del país

Els Estats Units concedeixen als emprenedors un estatus elevat i majors recompenses que cap altre país del món. Compta amb polítiques públiques, lleis, relacions institucionals i incentius financers que estimulen i donen suport l'esforç dels emprenedors. Els Estats Units ha aprofitat les oportunitats que li ofereix una base tecnològica molt sòlida, una excel·lent dotació del capital humà i una gran capacitat innovadora.

És la primera economia mundial, amb un 25% de la producció global, i absorbeix un 16% del total de les importacions mundials. Està format per 320 milions de consumidors amb una renda per càpita de 55.837 dòlars, sent el principal emissor i receptor d'inversió internacional que, tradicionalment, ha estat favorable a la inversió estrangera directa.*

Tot i que la inversió espanyola als Estats Units és relativament recent, ja ha presentat una evolució favorable. Després de la crisi a Europa, les empreses espanyoles han arribat amb força. Iberdrola, OHL, ACS, Ferrovial, Acerinox, Arcelor o Grifols tenen destacada presència al país. Els Estats Units són el principal soci comercial d'Espanya fora de la Unió Europea.

Aquest mercat va representar el 2017 el sisè destí de les exportacions espanyoles de béns, suposant un 4,5% del total, i és el cinquè proveïdor d'Espanya: un 4,6% de les importacions espanyoles van procedir dels Estats Units el 2017. A més, va ser el primer inversor a Espanya l’any 2015 (últim any disponible), en termes d'estoc, amb el 14,6% del total i és la segona destinació de la inversió espanyola, amb el 14% del total.

Al sector d'infraestructures, el sector privat espanyol està participant en l'execució de projectes de grans dimensions i en el període 2013-2017 les empreses espanyoles han aconseguit contractes d'obres i de serveis als Estats Units per un valor al voltant dels 30.000 milions d'euros.

En relació a les exportacions, la situació econòmica que ha viscut Europa, incloent Espanya, en els últims anys ha suposat una oportunitat per a un nodrit grup d'empreses espanyoles que han començat a exportar els seus béns i serveis

Cal destacar la creixent presència hispana al país, amb més de 55 milions d'hispanoparlants, xifra superior a la població espanyola, constituint la primera minoria del país (17%)*. Per aquest motiu ofereix cada vegada més oportunitats per a empreses espanyoles que es dediquen a la indústria cultural, editorial i educativa, entre d'altres. Ciutats com Miami o Nova York s'han convertit en hubs financers, on se celebren de forma recurrent reunions entre els bancs per tractar sobre les possibilitats de finançar inversions a l'Amèrica Llatina. A més, Espanya podria jugar un paper important. Tal com es desprèn d'una conversa entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i el president dels Estats Units, Donald Trump, Espanya es va oferir com a interlocutor a Europa, Amèrica Llatina, nord d'Àfrica i el Pròxim Orient.

Des del punt de vista legal, el mercat nord-americà és, en realitat, 50 mercats, amb les seves pròpies legislacions

Per la mida del mercat i la competència global, cal dedicar els millors recursos tant econòmics com humans. Cal americanitzar i tenir socis locals com ho han fet diverses corporacions espanyols, com Acciona o Iberdrola.

És un moment interessant per a les grans empreses espanyoles que participin de manera destacada en projectes de sectors com les infraestructures d'autopistes o ferrocarrils. La col·laboració publico-privada pot ser una altra de les opcions amb què les empreses espanyoles se senten còmodes. No obstant això, cal tenir en compte el finançament d’aquestes inversions. Per posar en marxa aquests projectes cal assegurar fons que, segons Deloitte, ascendeixen a al voltant de 200.000 milions d'euros anuals. Els Estats Units és el país més endeutat del món.

Per contra, hi ha menys interès a dur a terme projectes d'energia renovable per la incertesa sobre el manteniment d'incentius fiscals i la nova política fiscal. També hi ha inquietud entre els exportadors després del programa de política de proteccionisme i rebuig a signar acords de comerç internacional, el que podria danyar, via aranzels i majors costos, a les empreses espanyoles que exporten als Estats Units.

Malgrat els dubtes, és l'aparador mundial

Aquest any, el creixement es mantindrà en cotes elevades (2,4%), afavorit pel bon funcionament del consum privat, la consolidació de la inversió i una política fiscal lleugerament expansiva. L’any 2019, el creixement seguirà movent-se a la zona del 2%, gràcies a la continuïtat dels factors de suport interns.**

Les empreses i productes que triomfen aquí, tenen una gran probabilitat de triomfar en altres països. Qui s'animi a iniciar aquesta aventura als Estats Units ha de fer-ho ben assessorat. La claredat d'idees i l'acompanyament d'un equip professional especialitzat en la regió són claus per a l'èxit.

Cal tenir en compte que tot i que el consumidor nord-americà té un alt poder adquisitiu i, en general, és molt receptiu a adquirir productes estrangers, les empreses espanyoles necessiten realitzar un pla estratègic internacional per poder tenir èxit en aquest mercat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES