Nota de premsa

CaixaBank reuneix a clients i experts per analitzar les novetats de la regulació fiscal i canviària del Marroc per al sector del transport internacional

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Jornada Le Cercle de CaixaBank a Tànger

• La jornada, organitzada per CaixaBank amb l'objectiu d'oferir un assessorament de valor afegit i la millor experiència de client, ha permès als assistents resoldre els seus dubtes sobre com la nova regulació canviària i fiscal al Marroc afectarà al sector del transport internacional al país.

• Es tracta de la tercera edició dels fòrums de debat “Le Cercle” a la ciutat de Tànger. Des de 2017, CaixaBank ha celebrat més d'una dotzena de trobades empresarials distribuïdes entre Casablanca, Tànger i Agadir, on s'ubiquen les seves oficines operatives al Marroc.

• El 60% de les empreses espanyoles que operen a la regió de Tànger són clients de CaixaBank. D'aquestes, el 25% pertany al sector del transport i de la logística internacional.

CaixaBank ha celebrat a Tànger una nova edició del seu programa de debats “Le Cercle”, que des de 2017 organitza en les diferents oficines operatives de l'entitat al Marroc (Casablanca, Agadir i Tànger).

Aquesta nova edició, que s'ha celebrat amb la col·laboració de la Càmera Oficial de Comerç Espanyol a Tànger, l'empresa d'assessorament comptable Uhy-Ben Mokhtar & Co, l'Oficina de Canvi del Marroc, i la Direcció Regional d'Hisenda de Tànger, ha reunit a clients i experts per analitzar les novetats de la regulació fiscal i canviària al Marroc per al sector del transport i de la logística internacional.

En la trobada han participat Abdelmouttalib Berrada, Cap de divisió de supervisió i reglamentació / Departament de Reglamentació i Jurídica de l'Oficina de Canvi del Marroc; Abdellah Lakhnigue, director regional d'impostos de Tànger; i Mohammad Ben Mokhtar, expert comptable i membre gestor de la consultora Uhy-Ben Mokhtar.

Els experts han coincidit en destacar el progressiu procés d'adaptació de la legislació del país a les necessitats del transport internacional. Mohammad Ben Mokhtar, de la consultora Uhy-Ben Mokhtar, ha assegurat que “la legislació fiscal marroquina s'està integrant a poc a poc en el marc de la legislació fiscal internacional, i d'aquesta manera facilitar i unificar el tractament fiscal en les inversions estrangeres al país ”.

Per la seva part, Abdellah Lakhnigue, director regional d'impostos de Tànger, ha afirmat que “l'administració fiscal treballa conjuntament amb la resta dels actors per facilitar el tractament fiscal de les operacions del transport internacional adaptant-se a les regles del règim fiscal internacional”.

A més, Abdelmouttalib Berrada, representant de l'Oficina de Canvi del Marroc, ha destacat que: "la reglamentació de canvi al Marroc seguirà el seu procés d'adaptació a les necessitats de la inversió estrangera de manera progressiva i irreversible".

Aquesta jornada s'emmarca en el programa de debats “Le Cercle”, creat per CaixaBank amb la voluntat d'oferir la millor experiència de client i un assessorament de valor afegit. Des que CaixaBank va crear aquesta iniciativa el 2017, ha promogut més d'una dotzena de debats centrats en temes diversos com la seguretat jurídica i arbitratge, l'eficiència energètica, la divisa marroquina, la fiscalitat al Marroc, i els productes de finançament especialitzats per a la gestió dels cobraments i pagaments, entre d'altres.

Aquesta és la tercera edició que se celebra a la ciutat de Tànger. El 60% de les empreses espanyoles que operen a Tànger són clients de CaixaBank. D'aquestes, el 25% amb companyies dedicades al transport i la logística internacional.

Amb el programa “Le Cercle”, CaixaBank reforça el seu rol com a referent en l'assessorament i l'acompanyament de projectes i inversions entre Espanya i el Marroc. L'entitat proporciona serveis i finançament, principalment a les empreses espanyoles, però també a les grans companyies internacionals i marroquines, a través d'una àmplia gamma de solucions i serveis per a les operacions de comerç exterior.

Deu anys de la sucursal de CaixaBank al Marroc

CaixaBank ha complert el 2019 el desè aniversari de la seva llicència bancària al Marroc. Avui compta amb tres oficines al país – Casablanca, Tànger i Agadir -, des d'on  ofereix serveis de comerç exterior, banca d'empreses i banca corporativa tant a empreses espanyoles ja assentades al país o amb perspectives d'entrar en el mercat marroquí, com a grans empreses marroquins i multinacionals.

L'entitat s'ha convertit en banc de referència per a les empreses espanyoles amb presència al Marroc. A tancament del primer semestre de 2019, CaixaBank és líder en l'emissió d'avals per a les empreses espanyoles amb projectes al país africà, amb una quota de més del 63%. Així mateix, CaixaBank també lidera el mercat de cartes de crèdit obertes en bancs marroquins amb destinació a exportadors espanyols, amb una quota pròxima al 25%.

El 2018, CaixaBank va rebre el premi “Africanity Trophy” pel suport que l'entitat dona al desenvolupament comercial, la dinamització econòmica i la generació de riquesa a l'Àfrica.

El Marroc, un soci natural per a Espanya

Per la seva proximitat geogràfica, el Marroc és un soci natural per a Espanya. En l'Índex CaixaBank per a la internacionalització empresarial (ICIE 2019), que classifica els països segons el seu potencial d'internacionalització per a les empreses espanyoles, el Marroc ocupa la posició número 22 en el llistat de països analitzats, amb un total de 64 punts. Es col·loca així en la primera posició entre els països africans analitzats.

Entre els seus principals avantatges, l'ICIE 2019 destaca la fàcil accessibilitat del país a causa de les fortes relacions d'inversió amb Espanya i la creixent facilitat per desenvolupar negocis allà; així com el seu atractiu comercial.

Segons dades de l'ICEX, el conjunt de les exportacions i inversions entre Espanya i el Marroc suposen ja el 15% del PIB marroquí. Durant el període gener-setembre 2019, el Marroc es va consolidar com a 8è client d'Espanya; mentre que Espanya es manté com a primer proveïdor del país africà amb una quota intracomunitària del 35%, seguit de França.

Durant aquest període, les exportacions espanyoles al Marroc van augmentar un 1,5% interanual fins a assolir els 6.235 milions d'euros. D'altra banda, les importacions espanyoles d'origen marroquí van assolir els 5.164 milions d'euros, fet que suposa un creixement d'un 3,6% respecte al mateix període de l'any anterior.

Presència internacional de CaixaBank

CaixaBank disposa de sucursals internacionals al Marroc, Polònia, el Regne Unit, Alemanya i França. Així mateix, compta amb 18 oficines de representació repartides en els 5 continents, des d'on ofereix acompanyament a empreses multinacionals amb filial a Espanya, així com a empreses espanyoles amb projectes en aquestes jurisdiccions.  

A més, CaixaBank manté acords amb bancs internacionals per facilitar l'operativa internacional i el comerç exterior de les empreses i dels particulars a qualsevol país del món. D'altra banda, té una participació del 9,92% de l'entitat austríaca Erste Bank, i és propietari del 100% del portuguès Banco BPI.

 

NOTÍCIES RELACIONADES