Nota de premsa

CaixaBank publica el diagnòstic estratègic de l'economia d'Extremadura

L'estudi ressalta els avenços significatius que ha dut a terme la regió en l'àmbit socioeconòmic i en la vertebració i cohesió territorial

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Diego Vizcaíno (soci d´AFI), Enric Fernández (economista en cap de CaixaBank), Guillermo Fernández Vara (President de la Junta d´Extremadura) i Isabel Moreno (directora territorial de CaixaBank a Castella-la Manxa i Extremadura).

• L'últim volum de la Col·lecció Comunitats Autònomes de CaixaBank Research ofereix un diagnòstic estratègic d'Extremadura en el qual s'analitzen les fortaleses i oportunitats, però també les febleses i amenaces, a les quals s'enfronta la regió.

• El diagnòstic estratègic examina els principals processos demogràfics i econòmics de la regió, el seu territori, el seu medi ambient i les seves institucions, a fi de proposar plans d'acció que serveixin de suport als agents regionals per al desenvolupament futur d'Extremadura.

• La presentació ha comptat amb la presència de Guillermo Fernández Vara, President de la Junta d'Extremadura; Isabel Moreno, directora territorial de CaixaBank a Castella-la Manxa i Extremadura; Enric Fernández, economista en cap de l'entitat financera; i Diego Vizcaíno, soci d’AFI, consultora encarregada de l'elaboració de l'informe.

CaixaBank ha publicat avui el volum número dotze de la Col·lecció Comunitats Autònomes de CaixaBank Research, corresponent a l'economia d'Extremadura. Aquesta sèrie de publicacions té com a objectiu contribuir al coneixement de la realitat econòmic-territorial de les diferents autonomies que conformen el conjunt d'Espanya, a través de l'elaboració de diagnòstics estratègics que estudien cadascun dels principals components socioeconòmics regionals de forma individualitzada.

La presentació de l'informe ha comptat amb la presència de Guillermo Fernández Vara, President de la Junta d'Extremadura; Isabel Moreno, directora territorial de CaixaBank a Castella-la Manxa i Extremadura; Enric Fernández, economista en cap de l'entitat financera; i Diego Vizcaíno, soci d’AFI, consultora encarregada de l'elaboració de l'informe.

També han assistit destacats representants d'altres institucions i empreses extremenyes.

El diagnòstic estratègic de la Comunitat Autònoma d'Extremadura ofereix una anàlisi dels elements més rellevants dels processos territorials, econòmics i socials que es donen a la regió, amb el suport d'estadístiques i informes oficials, programes institucionals en curs, i opinions de destacats actors empresarials, socials i institucionals extremenys. Aquesta publicació té com a objectiu proporcionar una visió global d'Extremadura, a partir de la qual, es pugui plantejar un escenari de desenvolupament a llarg termini, amb estratègies a seguir i obstacles a salvar.

Fortaleses i oportunitats de l'economia extremenya

Extremadura ha experimentat canvis i avenços significatius en l'àmbit socioeconòmic i en la vertebració de la cohesió territorial durant els últims anys. Tot i això, la regió es continua enfrontant alguns reptes derivats del declivi sociodemogràfic i de la seva situació geogràfica perifèrica.

Tal com es reflecteix en l'estudi, l'economia extremenya compta amb una sèrie de fortaleses i oportunitats sobre les quals posar el focus en el desenvolupament de l'estratègia econòmica de la regió a llarg termini. D'una banda, la reducció de les barreres geogràfiques gràcies a la globalització i les noves infraestructures físiques i digitals ofereixen una oportunitat clau per augmentar l'atractiu econòmic de la regió, no només relacionat amb les majors facilitats per exportar, en superar-se l'existència d'aquestes barreres físiques, sinó sobretot a l'hora d'atreure talent i empreses. En aquest sentit, la concreció de la línia d'Alta Velocitat entre Madrid i Lisboa es considera crucial per continuar avançant en la integració d'Extremadura amb la resta del país i amb Europa.

Millorar l'atracció i la retenció de talent, especialment en aquells grups de població més joves i qualificats, resulta vital per revertir el declivi demogràfic que s'ha anat observant a la regió. Així, Extremadura compta amb un mercat de treball que té certs avantatges que es poden potenciar. Entre ells, destaca la major eficiència en els aparellaments entre oferta i demanda de treball i la superior productivitat laboral en activitats de les tecnologies de la informació i comunicacions, la qual cosa es presenta com un sector d'oportunitats a impulsar de cara al futur.

A més, Extremadura compta amb un sector agroalimentari desenvolupat i de qualitat, amb una creixent industrialització, que incorpora cada vegada major valor afegit als productes agroalimentaris. La demanda creixent de productes i serveis de qualitat, entre els quals es troben els productes ecològics, suposen també una oportunitat per a l'economia de la regió.

El sorgiment de nous fluxos turístics cap a destinacions alternatives de l'interior pot representar una oportunitat per al desenvolupament d'activitat econòmica a Extremadura. En aquest aspecte, els recursos naturals d'Extremadura ofereixen un important potencial per a l'economia de la regió, no només per les oportunitats que podria aportar per al desenvolupament del turisme rural, sinó també pel desenvolupament de les energies renovables. Extremadura compta amb generosos recursos naturals per a la producció d'energies renovables –com la intensa radiació solar o la primera reserva d'aigua embassada d'Espanya–, així com amb una extensa xarxa d'àrees naturals protegides. Les fonts d'energia no contaminants estan cridades a reemplaçar les fonts tradicionals (d'origen fòssil o nuclear) i la regió compta amb unes condicions de partida molt favorables per al seu desenvolupament. A més, la preocupació creixent pel medi ambient podria col·locar a la regió com un exemple en la preservació dels espais naturals.

Recursos naturals, emprenedoria i innovació

La posada en valor dels recursos naturals d'Extremadura ha resultat ser prioritària per als agents institucionals com a part de la seva estratègia per avançar cap a una economia verda i circular. L'estratègia deu ara concretar-se, impulsant també actuacions d'emprenedoria i innovació.

En aquest sentit, el compromís de la regió amb l'emprenedoria és clar, com així ho reflecteix el seu reconeixement com a “Regió emprenedora europea” el 2017. L'atracció de talent, la transformació digital de la societat i del teixit empresarial són manteniment de l'emprenedoria i la innovació, i a la vegada són motors de productivitat i competitivitat.

A Extremadura són diversos els organismes que impulsen l'emprenedoria i la innovació, sent el sector públic el principal motor de les actuacions a la regió en aquest sentit. Per això, resulta fonamental reforçar la col·laboració público-privada en l'esforç innovador i impuls a iniciatives de creació d'empreses i desenvolupament de projectes empresarials, així com promoure la cooperació empresarial per a la creació de sinergies positives que beneficiïn al conjunt de les empreses.

Extremadura ha aconseguit significatius avenços en l'àmbit socioeconòmic i en la vertebració i cohesió territorial, salvant problemes i dèficits històrics en matèria d'infraestructures, educació, innovació i desenvolupament rural. Tot i això, la regió ha de continuar adoptant de manera proactiva les estratègies oportunes que permetin aprofitar les fortaleses i oportunitats amb les quals compta la regió.

La col·lecció Comunitats Autònomes és una de les publicacions de recerca econòmica de CaixaBank Research. Totes les seves publicacions estan disponibles a www.caixabankresearch.com i l'estudi “L'economia de la Comunitat Autònoma d'Extremadura: diagnòstic estratègic” pot consultar-se a:

http://www.caixabankresearch.com/publicaciones/comunidades-autonomas

 

NOTÍCIES RELACIONADES