Nota de premsa

CaixaBank participa en un consorci de recerca europeu per desenvolupar una plataforma de protecció de les dades personals

En el marc del programa Horitzó 2020 i amb finançament de la Unió Europea

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Banca mòbil

• Juntament amb 11 organitzacions internacionals, l'entitat treballarà durant tres anys en un sistema que reforci les garanties de seguretat de la informació dels ciutadans i l'administració dels consentiments per a l'ús de les seves dades de forma senzilla.

• CaixaBank és el banc europeu més actiu en R+D vinculat a l'Horitzó 2020, amb participació en cinc projectes de recerca internacionals vinculats a la ciberseguretat i a la protecció dels clients davant les amenaces cibernètiques.


CaixaBank ha iniciat, juntament amb altres 11 empreses i organitzacions internacionals, un nou projecte pioner d'innovació sobre protecció de la privacitat i de les dades personals en el marc del programa Horitzó 2020, finançat per la Unió Europea. Al costat de Tenforce, Deutsche Telekom, Technische Universität Berlin, Athens Technology Center, Ipsos, Karpersky, Vlaamse overheid, Cini, ULD, Institute Mihailo Pupin i E sèniors, CaixaBank ha posat en marxa el consorci d'investigació TRAPEZE (Transparency, Privacy and security for European citizens), amb el qual l'entitat té l'objectiu de desenvolupar noves eines que facilitin als ciutadans l'administració i protecció de la seguretat i privacitat de les seves dades.

De forma més concreta, TRAPEZE treballarà en la creació d'una plataforma que permeti registrar el consentiment de l'usuari per a la utilització de les seves dades i ajustar les polítiques d'ús en temps real, i de manera totalment transparent per a l'usuari final, en resposta a les seves circumstàncies canviants.

Per a CaixaBank, la seguretat i protecció dels seus clients és primordial. L'entitat compta amb un equip de professionals especialitzats en ciberseguretat que treballa per lluitar contra les amenaces dels ciberatacants. L'entitat busca protegir l'operativa i transaccions financeres de clients i accionistes per procurar que es desenvolupin en un entorn el més segur possible i evitar les amenaces externes que puguin fer perillar la confidencialitat i privacitat. 

CaixaBank, el banc europeu més actiu en l'R+D d'Horitzó 2020

CaixaBank ha format part d'un total de cinc consorcis de recerca internacional en el marc Horitzó 2020, el programa més gran de recerca i innovació de la Unió Europea, amb gairebé 80.000 milions d'euros de finançament disponible durant set anys (2014-2020).

L'entitat presidida per Jordi Gual i el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar és el banc europeu que més finançament ha rebut dins el programa de la Comissió Europea H2020 per a la recerca i innovació, amb un total d'1,5 milions d'euros assignats.

A més de TRAPEZE, CaixaBank participa actualment en els consorcis ENSURESEC, CONCORDIA i I-BiDaaS i va formar part d'EU-SEC, finalitzat l'any passat. Tots ells comparteixen la filosofia d'apropar la recerca i la innovació a l'entorn empresarial en un marc de col·laboració internacional que suma organitzacions diferents dels diferents països europeus.

El projecte ENSURESEC té com a objectiu desenvolupar una solució per protegir les operacions de comerç electrònic contra les amenaces físiques i cibernètiques. CaixaBank participa juntament amb altres 21 empreses i organismes internacionals. Aquest programa, iniciat el 2020, té una durada prevista de dos anys. Durant aquest període, les companyies integrants dissenyaran diferents eines per garantir la seguretat del comerç electrònic, que protegeixin les operacions i que permetin el monitoratge continu i la resposta en temps real.

CaixaBank també forma part del consorci CONCORDIA, que aborda l'actual fragmentació en matèria de ciberseguretat a escala europea mitjançant la creació d'un centre de ciberseguretat paneuropeu que aglomeri diverses entitats de referència en aquesta matèria. Aquest projecte va arrencar el gener de 2019 i està previst que finalitzi el desembre de 2022.

D'altra banda, el 2018 va arrencar I-BiDaaS, projecte que finalitzarà al llarg de 2020 i que se centra en el desenvolupament d'una plataforma per facilitar l'ús de tecnologies big data per part dels usuaris finals, permetent reduir costos a l'hora de preservar la seguretat i privacitat de les dades en el núvol. CaixaBank, a més d'altres empreses, està duent a terme un pilot per demostrar els beneficis de la plataforma, que aprofita els beneficis del coneixement de la computació avançada de socis del projecte com Barcelona Supercomputing Center o IBM Research Haifa.

Finalment, l'entitat també ha desenvolupat, al costat d'altres vuit institucions i empreses europees, el projecte de recerca en ciberseguretat EU-SEC (European Security Certification Framework). La investigació s'ha centrat en crear un marc europeu per a la certificació contínua de la seguretat d'entorns cloud

CaixaBank, referent en el sector financer

La participació de CaixaBank en aquests projectes posiciona l'entitat com un agent implicat en R+D per al sector financer, amb un focus especial en la seguretat de la informació. El Pla Estratègic 2019-2021 de l'entitat planteja una acceleració ambiciosa de la transformació digital per donar suport a una major orientació a client i adaptar als seus nous comportaments.

A més, formar part d'aquests consorcis internacionals facilita a l'entitat una major coordinació en la millora contínua de l'entorn de ciberseguretat de l'entitat i del sector financer en general.

La tecnologia i la digitalització són clau en el model de negoci de CaixaBank, que compta amb la base més gran de clients digitals d'Espanya (7 milions). A més, CaixaBank ha desenvolupat projectes que han marcat fites tecnològiques en el sector, com la creació dels primers caixers que permeten realitzar reintegraments mitjançant reconeixement facial i sense haver d'introduir el PIN, un projecte triat com un dels Projectes Tecnològics de l'Any en els Tech Project Awards 2019 de la revista The Banker.

Gràcies a la seva estratègia de transformació digital, CaixaBank s'ha situat entre els bancs més ben valorats del món per la qualitat dels seus productes i serveis digitals, amb reconeixements com el de "Millor entitat del món en Banca de Particulars 2020" i "Millor Banc a Espanya 2020 "per la revista nord-americana Global Finance. Aquests premis se sumen als obtinguts en l'àmbit de la banca digital, com el "Millor banc digital en banca de particulars a Espanya 2020", i en l'àmbit de banca privada, en què CaixaBank ha estat escollida "Millor entitat de Banca privada d'Europa per la seva cultura i visió digital 2020".

 

NOTÍCIES RELACIONADES