Nota de premsa

CaixaBank organitza la primera edició dels seus fòrums "Le Cercle" a Tànger

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Participants de la jornada "Le Cercle" a Tànger

• La jornada s'ha centrat en la internacionalització de l'empresa auxiliar espanyola i el seu encaix dins la cadena de valor al Marroc.

• L'entitat ha celebrat més d'una dotzena de trobades empresarials “Le Cercle” a Casablanca i Agadir des que va crear aquesta iniciativa el 2017.

• El 35% de les companyies espanyoles que operen al nord del Marroc son clients de la sucursal de CaixaBank a Tánger.

CaixaBank ha celebrat per primera vegada a la ciutat de Tànger el seu programa de debats hispano-marroquins “Le Cercle”, que des de 2017 s'han organitzat a les ciutats de Casablanca i Agadir. En la primera edició a Tànger, la jornada s'ha centrat a analitzar la internacionalització de l'empresa auxiliar espanyola i en el seu encaix dins la cadena de valor marroquí.

L'esdeveniment ha comptat amb la participació de personalitats rellevants de l'àmbit institucional i empresarial del país. En una taula rodona sobre la cadena de valor al Marroc, moderada per Ali Kadiri, managing partner de Dictys Consulting, han intervingut Adil Chikhi, director regional corporatiu del Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament (BERD); Ayda Fathi, directora de desenvolupament de l'Agència Marroquina de Desenvolupament d'Inversions (AMDIE), i Santiago Muelas Montero, country manager del Grupo Romeu.

Els experts han debatut sobre el desenvolupament del Marroc, un país que està apostant de manera destacada pel sector industrial amb l'objectiu de convertir-lo en el principal proveïdor d'ocupació. Els participants han posat el focus en l'encaix de l'empresa auxiliar espanyola en la cadena de valor marroquí per a la creació de noves relacions entre grans empreses i pimes.

Adil Chikhi ha defensat la tasca del BERD en el desenvolupament del país i en el suport a les empreses espanyoles al Marroc a través de les seves ofertes de finançament i programes d'assistència. En la seva intervenció, Chikhi ha assegurat que “el Marroc és una opció natural per als inversors espanyols que desitgen internacionalitzar-se”.

Per la seva banda, Ayda Fathi ha assenyalat que a causa de la seva proximitat geogràfica, el Marroc té una relació estreta amb Espanya i amb la Unió Europea (UE). En aquest sentit, Fathi ha recordat que “a causa de diferents acords, entre ells el de lliure comerç entre el Marroc i els països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (AELC), Europa és un soci privilegiat en comparació amb altres continents”.

Així mateix, Santiago Muelas Montero, country manager del Grupo Romeu, ha destacat que gràcies a la creixent connectivitat del port de Tànger Med amb els principals hubs mundials, Tànger s'està consolidant com a centre de distribució de multinacionals de primer ordre per als seus mercats a l’Àfrica Occidental.

Després de la taula de debat, Zakiya Sekkat, presidenta de PoudrOX Industries, ha explicat el seu cas d'èxit a nivell empresarial. La jornada també ha comptat amb la intervenció de Luis Oscar Moreno García-Cano, conseller econòmic i comercial en cap de l'Ambaixada d'Espanya al Marroc, qui ha destacat l'augment de les relacions entre tots dos països. A més, ha assegurat que “en els últims sis anys, s'han duplicat les exportacions i importacions entre tots dos països, fins a aconseguir un valor total de 14.308 milions d'euros, la qual cosa equival a més del 14% del PIB marroquí. Aquest creixement s'ha produït gràcies a la integració de les nostres empreses en una mateixa cadena global de valor a banda i banda de l'estret, un fet visible en els sectors d'automoció, tèxtil o energètic, que lideren els intercanvis bilaterals”.

Finalment, el director de CaixaBank a Tànger, Mohamed Mesbah, ha estat l'encarregat de clausurar l'acte amb l'anunci de la inauguració de les noves oficines de la sucursal de CaixaBank a Tànger. Les noves instal·lacions, situades a l'edifici “Ibn Batouta Bureaux” són de major grandària i comoditat, la qual cosa permetrà donar una millor atenció i una major qualitat de servei als clients.

Programa de debats hispà-marroquins “Le Cercle”

Aquesta jornada s'emmarca en el programa de debats “Le Cercle”, creat per CaixaBank amb la voluntat d'agrupar la comunitat hispano-marroquina de negocis i de promoure la interrelació entre el món empresarial d'Espanya i el Marroc. Des que CaixaBank va crear aquesta iniciativa el 2017, ha promogut més d'una dotzena de debats centrats en temes com la seguretat jurídica i arbitratge, l'eficiència energètica, la divisa marroquina, la fiscalitat al Marroc, i els productes de finançament especialitzats per a la gestió dels cobraments i pagaments, entre altres.

Amb el programa “Le Cercle”, CaixaBank reforça el seu rol com a referent en l'assessorament i acompanyament de projectes i d'inversions entre Espanya i el Marroc. L'entitat financera proporciona serveis i finançament, principalment a les empreses espanyoles, encara que també a les grans companyies internacionals i marroquines, a través d'una àmplia gamma de solucions i serveis per a les operacions de comerç exterior.

CaixaBank manté al Marroc una important quota de mercat sobre les empreses espanyoles que operen al país. En concret, la sucursal de CaixaBank a Tànger ha aconseguit una quota del 35% del total d'empreses espanyoles que operen a la zona nord del país.

Presència internacional

A més de les sucursals que CaixaBank té a Tànger, Casablanca i Agadir (el Marroc), l'entitat compta amb sucursals internacionals a Varsòvia (Polònia), Londres (Regne Unit), Frankfurt (Alemanya) i París (França).

D'altra banda, l'entitat suma 17 oficines de representació repartides en els cinc continents: Milà (Itàlia), Istanbul (Turquia), Pequín, Xangai i Hong Kong (Xina), Singapur, Dubai (Emirats Àrabs Units), Nova Delhi (Índia), el Caire (Egipte), Alger (Algèria), Johannesburg (Sud-àfrica), Nova York (EUA), Santiago de Xile (Xile), Bogotà (Colòmbia), São Paulo (Brasil), Lima (Perú) i Sidney (Austràlia). CaixaBank és l'únic banc espanyol amb presència física en el mercat australià i a la regió d'Àfrica Austral.

Així mateix, CaixaBank manté acords amb bancs internacionals per facilitar l'operativa internacional i el comerç exterior de les empreses i dels particulars a qualsevol país del món. CaixaBank també participa en el capital d'entitats financeres de diversos països, amb les quals ha desenvolupat estratègies de col·laboració conjunta. L'entitat compta a més amb un 94,95% del portuguès BPI i un 9,92% de l'entitat austríaca Erste Bank.

 

NOTÍCIES RELACIONADES