Nota de premsa

CaixaBank, la Fundació Bancària “la Caixa” i el COE reuneixen als medallistes de Barcelona ’92

En commemoració del 25è Aniversari de la “Llibreta Campions”

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Acte de commemoració del 25è Aniversari de la “Llibreta Campions”

• CaixaBank ha organitzat aquest acte de commemoració que ha comptat amb la presència del president de la Fundació Bancària “la Caixa”, Isidre Fainé, el president de CaixaBank, Jordi Gual, i el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco.
• Amb l’objectiu de fomentar l’esport i els seus valors, l’entitat financera va posar en marxa, el 1988, la “Llibreta Campions” per tal de contribuir a la previsió econòmica d’aquells esportistes espanyols que obtinguessin èxits esportius entre els JJ.OO. de Seül ’88 i Barcelona ’92.
• Aquest programa s’ha convertit en la iniciativa econòmica privada més important a la història de l’esport espanyol i suposa l’entrega de 676 llibretes i una inversió de 50 milions d’euros.

CaixaBank, la Fundació Bancària “la Caixa” i el Comitè Olímpic Espanyol han commemorat avui en un acte institucional el 25è Aniversari de la “Llibreta Campions”, una iniciativa que l’entitat financera va impulsar el 1988 per premiar i incentivar l’esforç i l’èxit dels esportistes espanyols als Jocs Olímpics de Barcelona ’92, col·laborant així amb la seva seguretat econòmica en el futur.

Per celebrar aquest esdeveniment, s’ha reunit a una gran representació dels 74 medallistes olímpics de Barcelona ’92, que han pogut rememorar els Jocs Olímpics amb més èxits de la història olímpica espanyola, que el pròxim 25 de juliol celebraran el seu 25è aniversari.

L’acte ha comptat amb la presència d’Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jordi Gual, president de CaixaBank, i Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE).

El president de la Fundació Bancària “la Caixa”, Isidre Fainé, ha estat l’encarregat d’obrir l’acte i explicar l’origen de la “Llibreta Campions” i la seva vinculació amb la història de l’entitat. En aquest sentit, Fainé ha volgut recordar durant la seva intervenció la figura de Joan Antoni Samaranch, “no només com ideòleg de la “Llibreta Campions”, sinó també per tot el que va suposar per Barcelona ’92 i l’olimpisme i, lògicament, per tot el que ha representat per “la Caixa”, així com el paper de Josep Vilarasau, “que li va donar suport per començar el projecte, la iniciativa econòmica privada més important a la història de l’esport espanyol”.

Isidre Fainé ha destacat que, amb aquesta decisió, “la Caixa” buscava estimular i reconèixer l’esforç diari dels esportistes, col·laborant en la seva seguretat econòmica en el moment de la seva jubilació, i contribuint en l’èxit de l’esport espanyol en la cita olímpica de Barcelona”. Aquesta iniciativa dirigia els seus premis cap a un objectiu de previsió, “faceta en la qual l’entitat financera té una llarga experiència des dels seus orígens”, ha recordat Fainé.

Valors compartits de CaixaBank amb l’esport

Jordi Gual, president de CaixaBank, ha agraït la presència de tots els convidats i ha posat l’accent en els valors compartits entre l’entitat i el món de l’esport. Durant la seva intervenció, el president de CaixaBank ha destacat “la capacitat i el valor d’una entitat financera en pensar una solució tan imaginativa, previsora i eficaç com la “Llibreta Campions”, un programa pioner i revolucionari amb la missió d’assegurar el futur econòmic dels atletes en finalitzar la seva vida esportiva i que va ser possible, fa 25 anys, gràcies a l’empenta d’un grup de persones liderades per Joan Antoni Samaranch, Ricard Fornesa, Josep Vilarasau i Isidre Fainé”.

Gual ha destacat que “la millor herència que CaixaBank podia haver rebut és aquest exemple de generositat cap al món de l’esport i de l’olimpisme i que, sempre que sigui possible, intentarem mantenir i millorar.” I ha recordat que “tant CaixaBank com la Fundació Bancària “la Caixa”, la seva principal accionista, sempre ha tingut al seu ADN fundacional una sèrie de valors que, en molts casos, són els mateixos que compartim amb el Moviment Olímpic: respecte pels principis ètics, l’educació i la cultura com a elements vertebradors de la societat; el compromís social en totes les nostres actuacions i la confiança que genera en els nostres clients una entitat centenària”.

“Llibreta Campions”: 676 llibretes per valor de 50 milions d’euros

La “Llibreta Campions” va ser un projecte impulsat per “la Caixa” el 1988, a iniciativa del Consell d’Administració de l’entitat. El seu objectiu era contribuir econòmicament a la pensió d’aquells esportistes espanyols que obtinguessin èxits esportius entre els JJ.OO. de Seül ’88 i Barcelona ’92.

Entre les condicions necessàries per accedir a la llibreta, es trobaven la consecució de rècords absoluts (nacionals, europeus o mundials); medalles en campionats internacionals, així com l’obtenció de medalles, o la quarta i cinquena plaça en els Jocs Olímpics de Barcelona ’92.

L’aportació de l’entitat oscil·lava entre els 30.000 euros per aconseguir un rècord d’Espanya, als 600.000 euros en el cas d’una medalla d’or individual a Barcelona ’92.

Aquests premis van ser un exemple de previsió perquè els esportistes beneficiaris comptaven amb la possibilitat, en complir els 50 anys, de cobrar la quantitat assignada d’una sola vegada o rebre una renta mensual vitalícia. Segons estimacions de l’entitat, l’èxit de l’esport espanyol en aquells anys s’ha traduït en la formalització de 676 llibretes de campions per valor de 50 milions d’euros. Fins ara, gairebé 200 esportistes han cobrat la pensió.

Amb aquesta contribució a la jubilació dels esportistes espanyols, es buscava estimular l’acompliment dels esportistes nacionals a la cita olímpica de la Ciutat Comtal.

Compromís amb l’olimpisme i els seus valors

Alejandro Blanco, president del COE, ha destacat en el seu discurs el compromís i l’aposta decidida de CaixaBank per l’olimpisme i els seus valors. “Es tracta d’un dels socis més propers i fidels del COE i dels seus esportistes, als quals dona suport financer des dels Jocs Olímpics de Seül ‘88. El seu suport a programes com ADO ha jugat un paper clau a l’hora de materialitzar el gran salt de qualitat que ha fet l’esport espanyol en l’àmbit internacional a les últimes dècades”, ha afirmat Blanco.

Ha afegit que “la “Llibreta Campions” és la millor iniciativa per facilitar el futur de l’esportista que s’ha promogut a l’esport espanyol. Quan es va comunicar el programa, la joventut de la majoria dels esportistes no els va permetre ser conscients de la seva importància, però avui aquesta “Llibreta Campions” ha aconseguit un lloc de preferència entre tots els que als Jocs Olímpics de Barcelona ’92 van portar el nostre esport al cim”.

L’acte ha comptat també amb un col·loqui, moderat per la periodista Olga Viza, en el qual atletes de màxim prestigi que van representar a la delegació espanyola a Barcelona ’92 han recordat les anècdotes viscudes fa 25 anys i han valorat el compromís de CaixaBank amb l’esport en general i l’olimpisme en particular.

Fermín Cacho (atletisme), José Manuel Moreno (ciclisme) i Almudena Muñoz (judo) han compartit els records de les dues setmanes que corren entre el 26 de juliol i el 9 d’agost, que van canviar la història de l’esport espanyol.

 

NOTÍCIES RELACIONADES