Reportatge

CaixaBank: impulsor de l'equip de bàsquet en cadira de rodes més antic d'Espanya

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

El Club Esportiu BCR CEM – L’Hospitalet, que inicialment es deia Club Esportiu de Minusvàlids de Barcelona, es va fundar l'any 1977 gràcies a la col·laboració i suport de “La Caixa” –actualment CaixaBank-. L'entitat financera va donar suport i va apostar per un projecte que ningú creia per col·laborar en la fundació del primer club de bàsquet en cadira de rodes del país integrat completament per dones amb discapacitat física. Avui dia, coincidint amb la irrupció de CaixaBank com a patrocinador oficial de la Federació Espanyola d'Esports de Persones amb Discapacitat Física (FEDDF) centrada en l'impuls del bàsquet en cadira de rodes, el Club Esportiu BCR CEM – L’Hospitalet segueix sent el club més longeu que competeix a Espanya.

El passat mes de febrer CaixaBank i la Federació Espanyola d'Esports de Persones amb Discapacitat Física (FEDDF) es van unir per impulsar el bàsquet en cadira de rodes. L'acord de patrocini va unir a ambdues entitats durant els propers dos anys amb l'objectiu d'impulsar el bàsquet en cadira de rodes i contribuir al desenvolupament i la professionalització d'aquest esport.

Aquest compromís se centra en el patrocini de la Copa del Rei de bàsquet en cadira de rodes, el Campionat d'Espanya CaixaBank d'Escoles de Bàsquet en cadira de rodes i la promoció de les competicions en les quals participi la selecció espanyola absoluta de bàsquet en cadira de rodes, tant masculina com femenina, que aquest any participaran en el Campionat del Món que se celebrarà el proper mes d'agost a Hamburg.

Per a CaixaBank, el patrocini esportiu és una eina estratègica de comunicació que imparteix valors que l'entitat comparteix amb la pràctica esportiva, com són el lideratge, l'esforç, la superació i el treball en equip. A través del patrocini, l'entitat financera fomenta el progrés cultural, social i econòmic, en línia amb els seus valors fundacionals de compromís amb la societat.

Segons el baròmetre anual sobre patrocini esportiu a Espanya elaborat per ESADE, l'Associació de Màrqueting d'Espanya i SPSG Consulting, CaixaBank és la cinquena marca espanyola de referència a nivell de patrocinis globals. L'aposta de l'entitat pel patrocini esportiu, i especialment pel bàsquet, es reflecteix amb la quarta posició com a companyia millor valorada en aquesta modalitat esportiva. Al mateix temps, CaixaBank ocupa la tercera en relació amb l'esport paralímpic.

CaixaBank, des dels seus inicis col·laborant amb l'esport paralímpic

Però aquest patrocini no ha estat el primer contacte de CaixaBank amb el bàsquet en cadira de rodes. CaixaBank va contribuir decisivament el 1977 amb la fundació del primer equip femení de bàsquet en cadira de rodes a tota Espanya: El Club Esportiu BCR CEM – Hospitalet, que inicialment es deia Club Esportiu de Minusvàlids de Barcelona. Encara que en els seus inicis fos un equip femení, el club del Baix Llobregat és també l'únic equip de bàsquet en cadira de rodes en competició nacional que des de 1977 segueix competint a les lligues nacionals.

L'origen del club està en el desig d'un grup de noies amb discapacitat física de jugar a bàsquet en cadira de rodes. El ja expresident del club, Ramón Gisbert, qui va cedir la presidència el passat 8 de maig després d'anys de dedicació va acceptar el repte i es va posar a treballar per crear l'equip:

Vam buscar en més de 500 empreses, es va estar treballant molt, i tot era negatiu, cap empresa volia saber res d'un equip femení de bàsquet en cadira de rodes

Quan ja estava a punt d'abandonar el projecte, mentre passejava davant de la seu central de “La Caixa”, actualment CaixaBank, Ramón Gisbert es va decidir a entrar per sol·licitar una reunió i valorar possibles fórmules de col·laboració amb l'entitat financera.

La direcció de “La Caixa”, actualment CaixaBank, va accedir a reunir-se amb la Junta Directiva del Club Esportiu de Minusvàlids de Barcelona i, després d'aconseguir un acord de patrocini, el club va poder comprar les primeres 10 cadires de rodes esportives i l’equipament per iniciar la competició. A més, a causa de la falta d'instal·lacions esportives del club esportiu, “La Caixa” va posar a la seva disposició les instal·lacions de l'Associació del Personal, situades al carrer Agricultura de Barcelona, perquè poguessin desenvolupar la competició com a equip local en un pavelló de la ciutat comtal. D'aquesta manera i, gràcies a “La Caixa”, l'inicialment denominat CEM Barcelona es va fundar el 26 de setembre de 1977 i va poder començar la seva marxa esportiva fins al dia d'avui.

Gisbert, expresident del renomenat club C.E.BCR CEM L’Hospitalet, valora molt positivament la proactivitat de CaixaBank en tot el procés: “La qualitat, la confiança i el compromís social de CaixaBank ha estat imprescindible. En el nostre cas, la implicació que ha demostrat, ajudant-nos en els moments més crítics del projecte, no ho oblidarem mai”. Al mateix temps, afegeix que “sense CaixaBank no haguéssim pogut ajudar a tantes persones. Des de 1977 han passat pel club centenars de nens, joves i adults amb discapacitat física que, gràcies al bàsquet en cadira de rodes, han aconseguit refer la seva vida”.

CaixaBank va donar l'impuls necessari al CEM L’Hospitalet i gràcies a això porta més de 40 anys a la competició nacional espanyola de bàsquet en cadira de rodes. Actualment és l'equip més longeu de la competició, que milita a segona divisió.

Sense CaixaBank no haguéssim pogut ajudar a tantes persones. Des de 1977 han passat pel club centenars de nens, joves i adults amb discapacitat física que, gràcies al bàsquet en cadira de rodes, han aconseguit refer la seva vida. 

Club Esportiu de Minusvàlids de Barcelona:

El Club Esportiu Minusvàlids Barcelona, nom que inicialment tenia el club, es va fundar el 26 de setembre de 1977. La història del club es remunta a 1975, quan en unes colònies de l'Associació AUXILIA, de nens i nenes amb discapacitat física, les noies van sol·licitar als seus amics que jugaven en un equip de bàsquet en cadira de rodes de l'extingida Associació Nacional d'Invàlids Civils (ANIC) jugar amb ells.

Ramón Gisbert va prendre la petició d'aquestes noies i va aconseguir crear el primer equip femení a Espanya de bàsquet en cadira de rodes i la primera escola de bàsquet infantil mixt, però principalment masculí adaptat. El dia 1 de maig de 1976 es va jugar el primer partit de la història d'Espanya entre un equip totalment femení en cadira de rodes i un altre mixt també en cadira de rodes.

No obstant, aquesta experiència no va durar massa ja que el grup de noies va deixar de rebre subvencions i les jugadores van prendre la decisió de posar en marxa el seu propi club de bàsquet. Ramón Gisbert, expresident del club, va acceptar el repte i va engegar la cerca de patrocinis per a la creació del club. CaixaBank va acceptar el repte i va concretar un acord de patrocini a través del qual va néixer el CEM Barcelona el 1977.

L'any 1982 es va ampliar el club amb un equip masculí i des de llavors hi ha hagut èpoques que han comptat amb secció masculina i femenina i altres èpoques amb equips mixts. El 2002 el club es va traslladar a la ciutat de l'Hospitalet de Llobregat i va passar a denominar-se CEM L’Hospitalet.

 

NOTÍCIES RELACIONADES