Nota de premsa

CaixaBank i la Universitat Pontifícia Comillas posen en marxa el primer curs de postgrau per formar especialistes en l’administració de béns eclesiàstics

Dirigit a ecònoms de diòcesis, congregacions religioses i institucions eclesiàstiques

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Enrique Sanz Giménez-Rico (esquerra), SJ, rector de Comillas, i Rafael Herrador Martínez, director territorial Madrid Metropolitana de CaixaBank en l’acte de firma del conveni.

• La iniciativa pretén donar resposta a la cada vegada més gran necessitat de professionalització i especialització dels que administren els béns de l'Església, ja que aquesta tasca ha anat adquirint creixents dosis de complexitat tècnica durant els últims anys.

• El conveni entre la Universitat Pontifícia Comillas i CaixaBank l'han signat Enrique Sanz Giménez-Rico, SJ, rector de Comillas, i Rafael Herrador Martínez, director territorial Madrid Metropolitana de CaixaBank.

• El programa, que s’ofereix des d’ICADE Business School i la Facultat de Dret Canònic de Comillas, es composa de 31 ECTS i es desenvoluparà en semi-presencialitat.

• CaixaBank impulsarà aquest postgrau becant als seus alumnes part del cost del curs i aportant professionals que formaran part del professorat en matèries financeres.


CaixaBank i la Universitat Pontifícia Comillas posen en marxa un nou curs de postgrau amb l'objectiu de formar especialistes en l'administració de béns eclesiàstics. El programa, que s'ofereix des d'ICADE Business School i la Facultat de Dret Canònic, consta de 31 ECTS (crèdits) i es desenvoluparà en semi-presencialitat. Serà el primer curs d'aquestes característiques a Espanya.

El postgrau ‘Especialista en Administració de Béns Eclesiàstics’, dirigit a ecònoms de diòcesis, congregacions religioses i institucions eclesiàstiques, pretén donar resposta a la cada vegada més gran necessitat de professionalització i especialització dels que administren els béns de l'Església, ja que aquesta tasca ha anat adquirint creixents dosis de complexitat tècnica durant els últims anys.

El conveni entre Comillas i CaixaBank pel qual s'impulsa aquest postgrau l'han signat Enrique Sanz Giménez-Rico, SJ, rector de Comillas, i Rafael Herrador Martínez, director territorial Madrid Metropolitana de CaixaBank, en presència de Benjamín Estévez de Cominges, director general d'Afers Econòmics de Comillas; Francisco Ramírez Fueyo, SJ, degà de la Facultat de Teologia; José María Pérez Garrido, director d'ICADE Business School; Miguel Campo Ibáñez, SJ, coordinador del nou programa; Antonio Peña Peña, director del Centre d'Institucions de la Direcció Territorial de Madrid Metropolitana de CaixaBank; i David Alonso de Linaje García, responsable d'Institucions i Fundacions Religioses de CaixaBank Banca Privada.

Per a Miguel Campo Ibáñez, vicedegà de la Facultat de Dret Canònic de Comillas, assessor jurídic de la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER) i coordinador del curs, “aquesta oferta respon a una necessitat de formació fortament sentida pels sacerdots, religiosos i religioses, i laics que venen desenvolupant aquestes tasques. L'alineament de la gestió patrimonial amb el carisma i missió propis, capacitació professional, transparència i responsabilitat són eixos sobre els quals pretén incidir aquesta proposta formativa que veurà la llum al començament de l'any 2022”.

Rafael Herrador Martínez, director territorial Madrid Metropolitana de CaixaBank, afirma que “aquesta iniciativa suposa l'oportunitat de col·laborar amb una institució de tant prestigi com la Universitat Pintifícia Comillas per donar resposta a la necessitat cada vegada més important de formació específica als que administren els béns eclesiàstics”.

Mitjançant aquest acord, Comillas pretén contribuir a la formació d'autèntics especialistes que contribueixin a una millor administració dels béns de l'Església. I ho fa a través d'un programa que s'ha pensat no només com una ocasió per adquirir i aprofundir la formació requerida, sinó també com a àmbit que serveixi per a l'intercanvi de coneixements i experiències, és a dir, la creació d'un fòrum professional que pugui tenir la seva continuïtat en el temps a través de jornades d'actualització, cursos especials amb motiu de novetats legislatives, etc.

Per la seva banda, CaixaBank, en el seu afany per donar suport a entitats sense ànim de lucre i entenent la dificultat d'accedir a una bona formació en matèria d'administració dels recursos de les institucions religioses, es compromet a impulsar el curs mitjançant dues vies. D'una banda, becant als seus alumnes part del cost del curs. I, per l’altra, aportant professionals que formaran part del professorat en matèries financeres.

CaixaBank Banca Privada ha desenvolupat un model de gestió especialitzat en institucions religioses que compta amb gestors especialistes que treballen coordinats amb els de Banca d'Institucions per oferir un servei integral. Aquest model ofereix una inversió coherent amb els valors de les institucions, ja que disposa d'una àmplia gamma de vehicles d'inversió responsable i d'impacte i compta amb una eina única en el sector per a la planificació financera. A més, té com a objectiu millorar la formació i la informació per a administradors i ecònoms pel que fa a la presa de decisions en relació al patrimoni de la institució, que és on s'enquadra aquest conveni per impulsar el postgrau.

L'administració dels béns de les persones jurídiques públiques de l'Església catòlica ha anat adquirint en els últims anys creixents dosi de complexitat tècnica. D'aquí la necessitat d'una cada vegada més gran professionalització de l'administració dels béns de l'Església.

D'una banda, els clergues i religiosos/as necessiten adquirir les competències tècniques, tant en l'àmbit canònic com en l'àmbit civil. D'altra banda, els laics al servei de les institucions eclesiàstiques requereixen una formació específica adaptada al context eclesial en el que es troben immersos. Els documents més recents de la Santa Seu també estan incidint en la importància d'aquesta adequada formació.

El programa de postgrau ‘Especialista en Administració de Béns Eclesiàstics’ inclourà dret canònic, civil, fiscal, laboral i administratiu. També s'impartiran matèries sobre la gestió del patrimoni financer i immobiliari i interpretació de balanços i comptabilitat, a més de contingut relacionat amb fundacions civils i canòniques.

Aquestes matèries seran impartides per un elenc de professors entre els quals es troba Fernando Giménez Barriocanal, vicesecretari general per a Afers Econòmics de la Conferència Episcopal Espanyola, a més d'altres procedents de la Facultat de Dret Canònic de la Universitat Pontifícia Comillas, de la de Dret i Ciències Econòmiques i Empresarials (Comillas ICADE), de CaixaBank i de despatxos com Uría Menéndez o Garrigues.

 

NOTÍCIES RELACIONADES