Nota de premsa

CaixaBank fa donació d’un mural ceràmic de Josep Vilà Clara al Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
El mural ceràmic “Mural de la pagesia” de l’artista Josep Vilà Clara

• L’obra de l’artista bisbalenc decorava l’entrada de l’oficina de l’Avinguda les Voltes, avui Store la Bisbal d’Empordà.

• La peça, que porta per nom “Mural de la pagesia”, reprodueix una escena amb personatges i animals relacionats amb la vida al camp.

CaixaBank ha cedit el mural ceràmic “Mural de la pagesia” de l’artista Josep Vilà Clara (1910-1989) al Museu Terracotta de la Bisbal d’Empordà. La cessió s’ha fet efectiva avui amb la signatura de l’acta de donació per part del director d’Àrea de Negoci de CaixaBank, a l’Empordà, David Vilanova i el president del Patronat del Terracotta Museu i alcalde de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais. Ha assistit també a l’acte el director de l’oficina Store la Bisbal d’Empordà, Rafel Mateu.

La peça de l’artista bisbalenc decorava l’entrada de l’oficina de CaixaBank a l’Avinguda les Voltes, un espai que ha patit una profunda transformació per a esdevenir una oficina del nou model Store, que es va inaugurar el passat mes de juny. El canvi de l’oficina va decidir CaixaBank a fer cessió pública del mural per garantir la seva conservació i coneixement per part de tots els bisbalencs i visitants de la ciutat.

Durant l’acte de donació, el president del Patronat del Terracotta Museu i alcalde de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais ha mostrat el seu agraïment a CaixaBank “per la seva generositat i sensibilitat que permetrà conservar aquesta obra d’una gran qualitat artística”. El director d’Àrea de Negoci de CaixaBank a l’Empordà, David Vilanova, per la seva banda, ha destacat la satisfacció de l’entitat financera perquè amb aquesta cessió “garanteix que la peça és a les millors mans i que tothom en podrà gaudir”.

Una peça singular

El “Mural de la pagesia” és una peça ceràmica en la que es representa una escena amb diferents personatges i animals relacionats amb la pagesia i la vida al camp (segadors, pagesos amb cistells, bous, gallines, arbres fruiters...). En l’obra s’aprecia un dibuix precís i puresa de línies, qualitat en els esmalts, pulcritud en els acabats i una modernitat en el concepte que no trenca els vincles amb la ceràmica tradicional de la Bisbal. Hi destaquen també un alt nivell de rigor i preocupació per la qualitat final que marca diferència, oferint una peça ceràmica personalitzada i molt acurada.

Es tracta, segons destaquen des del Terracotta Museu, d’una peça única d’una gran categoria que dignifica la ceràmica obrada a la casa Vilà Clara Ceramistes i que, de retruc, prestigia la pròpia ceràmica de la Bisbal.

El Terracotta Museu ja conserva una col·lecció de ceràmiques de la família Vilà-Clara de gran rellevància que es veurà enriquida pel mural cedit per CaixaBank. El “Mural de la pagesia” serà objecte properament d’una restauració per tal de recuperar la seva bellesa original i per mostrar-lo al públic dins del recorregut de l’exposició permanent del museu.

A finals de 2017, el Terracotta Museu va inaugurar una exposició temporal sobre la nissaga de ceramistes Vilà Clara de la Bisbal d’Empordà. La mostra, titulada “De Vilà Clara a Vilà.Clara. Família de ceramistes”, va pretendre enaltir dues figures transcendents en la història moderna de la ceràmica bisbalenca i, per extensió, de tot Catalunya: Josep Vilà Clara –un dels pioners que va saber fer el pas de la terrissa tradicional a la ceràmica d’autor considerada com a objecte d’art– i el seu fill, Josep Vilà-Clara Garriga, que amb les seves creacions ha sabut continuar i donar relleu i qualitat a la ceràmica catalana.

En aquell moment, el museu va editar un catàleg en el que es relacionaven les obres més significatives dels dos artistes bisbalencs. Entre les peces que il·lustren el catàleg hi trobem el “Mural de la pagesia”, el mural ceràmic que en aquell moment revestia una de les parets de l’antiga oficina de CaixaBank i que avui ha estat donat al museu.

 

NOTÍCIES RELACIONADES