Nota de premsa

CaixaBank emet la primera Carta de Crèdit verd del mercat europeu a Acciona Energía per valor de 129 milions de dòlars

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Parc fotovoltaic Puerto Libertad, a Mèxic.

• L'operació, articulada com a crèdit documentari d'importació, es va emprar en la compra de mòduls per al subministrament d'un parc fotovoltaic a Mèxic. Es tracta de la primera qualificació verda i de sostenibilitat que s'estén per un instrument d'aquestes característiques.

• Addicionalment, CaixaBank ha estat nomenat Agent de Sostenibilitat en una de les principals operacions corporatives del grup Acciona, en la qual participa al costat d'altres 21 entitats internacionals.

• Aquestes operacions s'emmarquen en l'estratègia mediambiental de CaixaBank de fomentar els instruments financers sostenibles i que contribueixen als ODS de les Nacions Unides.

Un crèdit documentari emès per CaixaBank a Acciona Energía ha estat certificat com la primera Carta de Crèdit verd (Green Letter of Credit) del mercat europeu. L'operació, per valor superior als 129 milions de dòlars, ha estat auditada per una consultora especialitzada en sostenibilitat, que ha atorgat a aquesta eina financera la màxima qualificació en considerar que suposa una contribució positiva al desenvolupament sostenible i a la mitigació del canvi climàtic. És la primera qualificació verda i de sostenibilitat que s'estén per a un instrument d'aquestes característiques.

La carta de crèdit va ser emesa per part de CaixaBank a Acciona Energía, que l'ha dedicat a la compra de mòduls fotovoltaics per al subministrament d'un parc instal·lat a Puerto Libertad, a la costa del Pacífic Mexicà, instal·lat i operat per Acciona. La planta produirà anualment electricitat equivalent al consum de 285.000 llars mexicanes i evitarà l'emissió a l'atmosfera de més de 460.000 tones de CO2.

L'operació va ser estructurada per l'equip de Banca Corporativa de CaixaBank: "Amb aquesta operació es reforça el lideratge de l'equip de Trade de CaixaBank a Espanya i ho fa donant-nos suport en els valors de sostenibilitat recollits en el nostre Pla de Responsabilitat Social Corporativa", sosté Iñaki Badiola, Director Executiu de Corporate Institutional Banking i International Banking, que va destacar a més el paper preponderant que té CaixaBank en l'estructuració i finançament d'operacions d'energies renovables.

En l'avaluació, efectuada per una consultora especialitzada, es revisen tant aspectes propis del projecte (per exemple, processos de selecció de proveïdors, l'impacte en el balanç energètic local o els materials utilitzats) com els criteris utilitzats per l'entitat financera a l'hora d'avaluar i implementar l'operació.

De manera conseqüent amb la seva Estratègia Mediambiental i la seva Declaració sobre Canvi Climàtic, CaixaBank aspira tenir en finances sostenibles el mateix paper de lideratge que ja ostenta en els diversos serveis financers als quals dóna cobertura per a tots els segments de clients. "Les finances verdes són aquí per quedar-se. No es tracta només de plantejar bones estructures financeres a models de negoci de producció d'energia raonables. Es tracta de fer-ho de manera que tot el projecte, d'inici a fi, sigui sostenible", va defensar Badiola.

Amb aquesta adjudicació, Acciona entra en el sector fotovoltaic de Mèxic, país en el qual ocupa posicions de lideratge en el sector eòlic (858 MW instal·lats per a si o per a tercers, equivalents al 22% de la potència operativa al país al tancament de 2016). El projecte fotovoltaic, denominat Puerto Libertad, està planificat a sis quilòmetres al nord-oest d'aquesta localitat, a l'estat de Sonora. Acciona Energía construirà la instal·lació per al consorci AT Solar, on Acciona Energía participa al 50% juntament amb el Grup Biofields, que disposa a Puerto Libertad de 3.800 hectàrees de terreny per a projectes d'energies renovables.

CaixaBank, agent de sostenibilitat

El compromís del grup Acciona i del grup CaixaBank amb el compliment de criteris de sostenibilitat a les seves operacions es manifesta, així mateix, en el recent nomenament de CaixaBank com agent de sostenibilitat en un dels principals finançaments corporatius del grup Acciona.

El passat 6 de juny, Acciona i 21 entitats financeres internacionals van sotmetre a novació el contracte de finançament sindicat signat inicialment el maig de 2018, per import de 1.300 milions d'euros, amb la finalitat, entre altres, d'incloure certes fites lligades a la qualificació ESG que ostenta la companyia a cada moment del temps.

Aliances i iniciatives per a la sostenibilitat del planeta

CaixaBank és una de les entitats financeres líders en la lluita contra el canvi climàtic en l'àmbit global. És el primer banc de l'Ibex 35 a neutralitzar totalment la seva petjada de carboni calculada, incloses les emissions indirectes de l'entitat. L'organització CDP ha inclòs CaixaBank, per cinquè any consecutiu, en l'índex d'empreses líders en la lluita contra el canvi climàtic.

L'any passat, CaixaBank va destinar 1.448 milions de dòlars a préstecs verds, aquells atorgats a iniciatives respectuoses amb el medi ambient. Així mateix, CaixaBank col·labora amb el Banc Europeu d'Inversions en el finançament de projectes enfocats a la lluita contra el canvi climàtic. Amb aquest tipus de finançament CaixaBank contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb especial incidència en l'ODS13, Acció pel clima.

L'entitat forma part des de 2007 del grup d'entitats financeres adherides als Principis de l'Equador per garantir que els projectes als quals presta finançament i assessorament es duguin a terme de forma socialment responsable. A més, des de 2016 forma part de la junta directiva del Grup Espanyol de Creixement Verd, que fomenta el creixement econòmic lligat a una economia baixa en carboni.

CaixaBank s'ha unit també a la Iniciativa Financera del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEP FI), que compta amb tres objectius principals: el compromís amb el desenvolupament sostenible, la gestió de la sostenibilitat i la conscienciació pública. Així mateix, l'entitat és membre del Dow Jones Sustainability Index (DJSI), índex mundial que valora el comportament de les empreses sota criteris socials, mediambientals i de govern corporatiu.

 

NOTÍCIES RELACIONADES