Nota de premsa

CaixaBank elabora amb experts i empreses espanyoles al Marroc una guia per créixer al continent africà

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Le Cercle “El Marroc, porta d'entrada a l'Àfrica per a les empreses”

• L'entitat recollirà en un manual les conclusions dels experts i directius d'empreses espanyoles que han participat en una nova edició dels fòrums de debats “Le Cercle”.

• Present al Marroc des de fa deu anys, CaixaBank s'ha consolidat com a banc de referència per a les empreses espanyoles que operen al país.

CaixaBank ha reunit a Casablanca representants d'empreses espanyoles al Marroc amb un panell d'experts al continent africà en una nova edició del seu fòrum de debats “Le Cercle”.

Les conclusions de l'esdeveniment, celebrat sota el títol “El Marroc, porta d'entrada a l'Àfrica per a les empreses”, serviran per elaborar una breu guia de millors pràctiques per a les empreses que es plantegen entrar o que volen créixer al continent africà.

Amb un format especial, la trobada ha girat al voltant d'una taula de debat en què els directius espanyols han pogut conèixer de primera mà el punt de vista de persones, empreses i institucions expertes en la matèria sobre els negocis i la cultura a l'Àfrica, així com la seva visió sobre el Marroc com a porta d'entrada per a les empreses internacionals al continent. Entre altres qüestions s'ha analitzat la millor manera d'invertir en la regió, els sectors més actius o els avantatges d'obtenir el millor assessorament en el procés.  

En aquest sentit, Ignacio Pino, country manager de CaixaBank Marroc, ha recomanat a les empreses que busquin el millor assessorament, atès que hi ha diferències culturals que poden dificultar la nostra comprensió de l'altre: “Un exemple és el valor del temps: mentre que per a un occidental el temps és un concepte objectiu que mesura l'espai entre l'inici i el final d'una activitat, per a l'home de negocis àrab, el mesurament del temps és subjectiu, relatiu. Al Marroc, la pressa mata”.

El panell d'experts ha estat format per Ignacio Pino, country manager de CaixaBank Marroc; Brice Mikponhoue, encarregat de programes del Banc Africà de Desenvolupament; Álvaro López Barceló, conseller econòmic i comercial de l'Ambaixada d'Espanya a Casablanca; Lamia Merzouki, subdirectora general de Casablanca Finance City Authority; Lotfi Lebbar, responsable d'Inversions del Banc Europeu per a la Reconstrucció i el Desenvolupament; Houda Benghazi, directora general del Consell Marroc-Espanya; Yazid Safir, director per al Nord d'Àfrica de Proparco; Ali Kadiri, conseller de Dyctis Managing Partner; i David Garay, director general d'Indegate Consulting.

Entre les empreses presents han estat representats sectors variats com la logística internacional, la distribució de productes químics i de tractament d’aigües, els recursos humans o la fabricació d’embalatges, entre d’altres.

El Marroc, un país clau per a CaixaBank

CaixaBank compleix aquest any el desè aniversari de la seva llicència bancària al Marroc. Avui compta amb tres oficines al país –Casablanca, Tànger i Agadir–, des d'on ofereix serveis de comerç exterior, banca d'empreses i banca corporativa tant a empreses espanyoles ja assentades al país o amb perspectives d'entrar en el mercat marroquí, com a grans empreses marroquines i multinacionals.

L'entitat s'ha convertit en banc de referència per a les empreses espanyoles amb presència al Marroc. Més del 60% de les 800 empreses espanyoles que operen al país (segons dades de l'Icex) són clients de la sucursal de CaixaBank.

L'any passat, CaixaBank va ser líder en l'emissió d'avals per a les empreses espanyoles amb projectes al país africà, amb una quota del 57,7% en aquest tipus de garanties. Així mateix, pel que fa a cartes de crèdit, el 2018 se'n van enviar un 25,6% des de bancs marroquins a CaixaBank a Espanya, cosa que col·loca l'entitat també com a líder d'aquest mercat.

Fòrum de debats “Le Cercle”

CaixaBank, en el seu objectiu de seguir consolidant-se com el banc de referència per a les empreses espanyoles al Marroc i l'Àfrica, organitza, des de 2017, el cicle de debats “Le Cercle”, que té com a objectiu promoure la interrelació entre el món empresarial d'Espanya i el Marroc.

Des de 2017, CaixaBank ha celebrat més d'una dotzena de fòrums especialitzats amb experts en l'actualitat comercial i empresarial dels dos països sobre temes diversos com la seguretat jurídica i arbitratge, la divisa marroquina, o la fiscalitat al Marroc, entre d'altres.

L’any passat, CaixaBank va rebre el premi “Africanity Trophy” per aquesta iniciativa, que ajuda a impulsar el desenvolupament comercial, la dinamització econòmica i la generació de riquesa a l'Àfrica.

Presència internacional de CaixaBank

CaixaBank disposa de sucursals internacionals al Marroc, Polònia, el Regne Unit, Alemanya i França. Així mateix, compta amb 18 oficines de representació repartides als 5 continents, des d'on ofereix assessorament a empreses multinacionals amb filial a Espanya, així com a empreses espanyoles amb projectes a l'estranger.

A més, CaixaBank manté acords amb bancs internacionals per facilitar l'operativa internacional i el comerç exterior de les empreses i dels particulars a qualsevol país del món. D'altra banda, compta amb una participació del 9,92% de l'entitat austríaca Erste Bank, i és propietari del 100% del portuguès Banco BPI.

 

NOTÍCIES RELACIONADES