Nota de premsa

CaixaBank assessora a Acciona en el finançament sostenible més gran d'Espanya

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Edifici corporatiu de CaixaBank a Barcelona.

• Acciona formalitza un finançament sostenible per un import de 3.300 milions d'euros, en el marc de l'operació de sortida a borsa d'Acciona Energia.

• Es tracta d'un préstec pioner en la incorporació d'indicadors de sostenibilitat i en garantir els impactes mediambientals i socials.

• CaixaBank ha actuat com a Assessor i banc Coordinador i Agent de Sostenibilitat en el tram d'Acciona Energia.

Acciona ha signat dos finançaments sindicats corporatius per un import total de 3.300 milions d'euros, sent la transacció sostenible més elevada a Espanya fins avui. L'operació ha consistit en finançaments per a Acciona SA i la seva filial Acciona Energia, aquesta última en procés de sortida a borsa.

En el marc d'aquestes operacions, CaixaBank ha actuat com a banc Coordinador i Agent de Sostenibilitat del finançament a Acciona Energia, per valor de 2.500 milions d'euros. En aquest rol, CaixaBank ha assessorat la companyia en l'estructuració, disseny i incorporació dels objectius de sostenibilitat. En el segon finançament a Acciona SA, l'import de la qual ha estat de 800 milions d'euros, CaixaBank ha participat com a lender.

Tots dos finançaments han comptat amb una pionera estructura de sostenibilitat amb doble impacte, en la qual d'una banda es lliga el marge a la consecució d'objectius de sostenibilitat de caràcter local i, de l’altra, a objectius corporatius. Es tracta d'una operació pionera i innovadora, en incorporar compromisos de generació d'impacte positiu.

En el finançament a Acciona Energia, s'ha inclòs l'objectiu estratègic d'alinear el 95% de les inversions de capital (capex) a la taxonomia verda de la Unió Europea. Per la seva part, a l'operació d'Acciona SA, l'objectiu se centra en una reducció del 60% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle el 2030.

Quant a l'impacte positiu addicional de caràcter local al qual s'ha lligat el marge del préstec, s'han inclòs objectius com, per exemple, l'absorció de les emissions de l'activitat de negoci mitjançant la plantació i conservació d'arbres en el cas d'Acciona Energia, així com la formació per a col·lectius vulnerables o l'accés a l'energia neta de comunitats rurals aïllades en el cas d'Acciona SA.

Per a aquests finançaments, Acciona ha elaborat un Framework de Finançament Sostenible, on l'assessor extern DNV ha realitzat una Second Party Opinion, en la qual certifica la substancialitat dels indicadors seleccionats i els seus objectius, i en la qual confirma que l'operació està alineada amb els Sustainability Linked Lloen Principles, emesos per la Loan Market Association el 2019, i sobre els quals es basen aquest tipus de transaccions.

Per la seva part, CaixaBank torna a mostrar el seu suport a les empreses compromeses amb la sostenibilitat a través de la innovació incorporant solucions de finançament sostenible, on destaca aquesta transacció per la novetat i varietat dels objectius establerts i el compromís en el compliment dels impactes sostenibles.

CaixaBank, compromès amb el finançament sostenible

CaixaBank és una de les entitats financeres més compromeses amb la sostenibilitat, atès que el seu Pla de Banca Socialment Responsable recull cinc importants principis d'actuació que suposen una contribució directa als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. L'entitat secunda, mitjançant la seva activitat, iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient, que contribueixin a prevenir i mitigar el canvi climàtic, a impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i el desenvolupament social.

El banc ha mobilitzat el 2020 més de 12.000 milions d'euros en finançaments sostenibles, amb més de 2.000 milions d'euros formalitzats en finançaments verds i més de 3.000 milions formalitzats en finançaments lligats a variables ESG, on destaquen els objectius sobre fators de tipus mediambiental, com la reducció d'emissions o l'eficiència energètica.

El 2020, CaixaBank s'ha posicionat com el 5è banc a nivell europeu i 9è a nivell mundial en préstecs verds i sostenibles en les League Tables Top Tier per volum, segons Refinitiv. En el que porta d'any 2021, l'entitat financera s'ha col·locat com el banc líder en l'emissió i col·locació de bons verds, socials i sostenibles als mercats d'Espanya i Portugal, segons els rànquings de Dealogic i Refinitiv.

A maig del 2021, CaixaBank ha emès set bons per donar suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, i és el banc europeu amb més volum d'emissions de bons ESG en euros amb un total de quatre bons verds i tres bons socials, amb un valor combinat de 6.000 milions d'euros i 500 milions de lliures, posicionant-se d'aquesta manera com el banc europeu amb més volum de bons ESG en crèdit euro.

 

NOTÍCIES RELACIONADES