Nota de premsa

CaixaBank actua com a Green Coordinator del finançament a Acciona per al primer projecte d'infraestructura d'adaptació al canvi climàtic als Estats Units

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Inundacions provocades pel riu Vermell a Dakota del Nord.

• Es tracta del primer projecte de finançament 'verd' tancat en aquest país destinat específicament a una infraestructura d'adaptació al canvi climàtic.

• La infraestructura tindrà un impacte tant mediambiental com social, protegint d'inundacions dues ciutats amb una població total de més de 250.000 habitants.

El consorci liderat per Acciona, juntament amb la companyia israeliana Shikun & Binui i la constructora americana North American Construction Group US, ha estat seleccionat per construir i gestionar un canal de prevenció d'inundacions de més de 48 quilòmetres entre Fargo (Dakota del Nord) i Moorhead (Minnesota), amb totes les infraestructures adjacents. L'objectiu del projecte és desviar les aigües fluvials d'aquestes ciutats que regularment es veuen afectades per inundacions. A més de l'impacte ambiental, aquest projecte té impacte social directe sobre una població de més de 250.000 habitants de la zona.

CaixaBank ha estat l'únic banc espanyol que forma part del pool bancari que finançarà aquest projecte per un import total de 1.100 milions de dòlars repartits en un tram institucional i una revolving credit facility bancària de 642,5 milions de dòlars, amb un termini màxim de 6,5 anys. A més, CaixaBank ha participat com a Green Coordinator i Mandated Lead Arranger, al costat de Sumitomo Mitsui Banking Corporation, del finançament, que ha estat estructurat com a format verd, d'acord amb els estàndards internacionals de la Loan Market Association. Addicionalment, CaixaBank participa en el derivat de tipus d'interès associat a la revolving facility.

Projecte pioner en adaptació al canvi climàtic

Aquest és el primer projecte de finançament verd que es tanca als Estats Units destinat específicament a una infraestructura d'adaptació al canvi climàtic, en concret, a un canal anti inundacions. El projecte ha estat catalogat com a verd per Sustainalytics, un dels assessors de més prestigi en matèria de sostenibilitat a nivell global.

Durant el 2021, CaixaBank s'ha convertit en un soci estratègic d'Acciona en matèria de sostenibilitat, tenint un paper rellevant com a Coordinador de Sostenibilitat en els finançaments que la companyia ha formalitzat.

El maig, el banc va assessorar Acciona Energía i va formalitzar una operació de finançament sostenible per un import de 3.300 milions d'euros, en el marc de l'operació de sortida a borsa de la companyia. El préstec va incorporar una pionera estructura de sostenibilitat amb doble impacte, en la que per un costat es lliga el marge a la consecució d'objectius de sostenibilitat de caràcter local i, per l’altre, a objectius corporatius. Es tracta d'una operació pionera i innovadora, al incorporar compromisos de generació d'impacte positiu.

El mes de setembre passat, Acciona Energía també va confiar en CaixaBank per emetre el seu bo verd inaugural, per valor de 500 milions d'euros, amb venciment a 6 anys. Tant el finançament com el bo d'Acciona Energía, es van fer sota el marc de finançament sostenible publicat el maig per la companyia.

Presència internacional de CaixaBank

Entre gener i setembre, la xarxa de banca internacional del banc ha participat en operacions de concessió de préstecs lligats als factors ESG -mediambiental, social i de bon govern, per les seves sigles en anglès- per un volum conjunt de negoci de 1.660 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 137% respecte al mateix període de l'any anterior. La xifra representa ja un 73% més que l'assolida en el total del 2020 (960 milions d'euros).

CaixaBank, compromès amb el finançament sostenible

CaixaBank és una de les entitats financeres més compromeses amb la sostenibilitat, atès que el seu Pla de Banca Socialment Responsable recull cinc importants principis d'actuació que suposen una contribució directa als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. L'entitat secunda, mitjançant la seva activitat, iniciatives i projectes respectuosos amb el medi ambient, que contribueixin a prevenir i mitigar el canvi climàtic, a impulsar la transició cap a una economia baixa en carboni i el desenvolupament social.

El 2021, el banc ha mobilitzat 24.360 milions d'euros en finançaments sostenibles, fet que suposa un augment del 95% del volum de finançaments sostenibles en tot el 2020.  En total, s'han formalitzat 7.300 milions en finançaments lligats a variables ESG, on destaquen els objectius sobre variables de tipus mediambiental, com la reducció d'emissions o l'eficiència energètica, i 690 milions en finançaments verds. A més, CaixaBank ha participat en l'emissió de 16 bons verds, sostenibles o socials, amb un import de 16.300 milions d'euros. Cal destacar que a tancament del tercer trimestre del 2021, CaixaBank s'ha posicionat com el 5è banc a nivell europeu en préstecs verds i sostenibles en les League Tables Top Tier per volum, segons Refinitiv.

Fins al dia d'avui, CaixaBank ha emès set bons en suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, i és el banc europeu amb el més volum d'emissions de crèdit ESG en euros: quatre bons verds i tres bons socials, per un valor total de 6.000 milions d'euros i 500 milions de lliures.

 

NOTÍCIES RELACIONADES