Nota de premsa

El BEI dona suport a la digitalització del Grup CaixaBank amb 70 milions d'euros

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Emma Navarro, vicepresidenta del BEI signant l'acord

• L'acord forma part del programa del banc de la UE per a la modernització de les plataformes digitals de la banca espanyola.

• El Grup BEI i CaixaBank també han acordat facilitar 600 milions d'euros per a nous projectes de pimes i empreses espanyoles.

La vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, i el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, han signat un acord pel qual el Banc Europeu d'Inversions (BEI), en la seva aposta per afavorir la digitalització de la banca, donarà suport a l'estratègia d'innovació de CaixaBank i finançarà la posada en marxa de diferents inversions destinades a transformar i modernitzar la infraestructura digital de l'entitat. Aquestes inversions, acordades entre ambdues entitats, estan xifrades en 70 milions d'euros i es destinaran, entre altres projectes, a modernitzar l'accés a la informació per part dels clients i millorar la seguretat de les transaccions a través de noves tecnologies.

L'estratègia d'innovació de CaixaBank s'implementarà fins a l'any 2020 i se centrarà en enfortir la seguretat dels serveis que ofereix, a través de tecnologies capdavanteres com blockchain o el reconeixement facial, i a millorar l'oferta de productes digitals per als seus clients.

Entre les múltiples iniciatives que l'entitat posarà en marxa en el marc d'aquest programa, destaca la millora dels sistemes per al pagament a través de telèfons mòbils, o la recerca i desenvolupament de noves tecnologies de xifrat per a les operacions amb targetes de crèdit.

A l'acte de signatura, la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, ha assegurat que “l'era digital en la qual vivim obliga la banca europea a innovar, tant en els productes que ofereix com en els seus processos de gestió de la informació. És un pas ineludible per a no perdre competitivitat. Aquest acord permetrà al BEI donar suport a CaixaBank perquè pugui accelerar la seva digitalització i millorar els serveis que ofereix als seus clients, contribuint, d'aquesta forma, a desenvolupar a Espanya un sistema financer d'avantguarda”.

Per la seva banda, Gonzalo Gortázar ha valorat l'acord amb el BEI del qual ha explicat que “permetrà al banc dedicar recursos a la transformació tecnològica i digital de CaixaBank en benefici dels nostres clients i del sector financer espanyol”. El conseller delegat de l'entitat ha afirmat que “en el nostre Pla Estratègic 2019-2021 ja es va exposar el clar objectiu d'impulsar la tecnologia al servei de clients i empleats amb serveis d'alt valor afegit, així com reforçar el model de banca socialment responsable”.

El BEI concedeix aquest finançament dins el seu programa per a la modernització de les plataformes digitals de la banca. Aquesta iniciativa disposa de fons de fins a 300 milions d'euros per finançar directament als bancs espanyols que realitzin inversions en innovació amb l'objectiu de fomentar la seva competitivitat i de contribuir a la consecució d'un mercat únic per a serveis financers a la UE.

Primera titulització del Grup BEI i CaixaBank

A més d'aquest acord centrat en promoure la innovació, el BEI i el Fons Europeu d'Inversions (FEI, part del Grup BEI) han facilitat a CaixaBank una garantia de 100 milions d'euros sobre una cartera de préstecs ja existent gràcies a la qual CaixaBank mobilitzarà fins a 600 milions d'euros de finançament addicional per a projectes de pimes i empreses de mitjana capitalització espanyoles. Es tracta de la primera operació de garantia sobre un tram mezzanine d'una titulització de préstecs a pimes en la qual el BEI, el FEI i CaixaBank participen conjuntament a Espanya.

L'acord ha estat possible gràcies al suport del Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE), el principal pilar del Pla d'Inversions per a Europa, i permetrà que CaixaBank pugui disposar de més recursos per facilitar préstecs a les pimes. El Banc Europeu d'Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea els accionistes de la qual són els seus Estats membres i que contribueix a l'assoliment dels objectius de la política de la UE.

El Fons Europeu d'Inversions (FEI) forma part del Grup Banc Europeu d'Inversions. La seva missió principal és donar suport a les microempreses i a les petites i mitjanes empreses europees (pimes) ajudant-les a accedir al finançament. El FEI dissenya i desenvolupa instruments de capital risc i de capital de creixement, de garantia i de micro finançament dirigits específicament a aquest segment de mercat. Complint aquesta funció, el FEI promou els objectius de la UE de donar suport a la innovació, la recerca i el desenvolupament, l'emprenedoria, el creixement i l'ocupació.

El Pla d'Inversions per a Europa és una de les prioritats absolutes de la Comissió Europea. Se centra en impulsar les inversions per crear ocupació i creixement mitjançant un ús més intel·ligent de recursos financers, eliminant obstacles a la inversió i proporcionant visibilitat i assistència tècnica a projectes d'inversió.

El Fons Europeu per a Inversions Estratègiques (FEIE) és el principal pilar del «Pla Juncker» i proporciona garanties a primeres pèrdues, la qual cosa fa possible que el BEI pugui invertir en més projectes que promouen el suport a la innovació i la creació d'ocupació. Ja s'han observat resultats concrets derivats del FEIE. Es preveu que els projectes i acords aprovats per al seu finançament a l'empara del FEIE mobilitzin més de 393.500 milions d’EUR en inversions, incloent-hi més de 42.000 milions a Espanya, i donin suport a prop de 945.000 pimes dels 28 Estats membres.

 

NOTÍCIES RELACIONADES