Reportatge

100 anys de compromís amb La Seu d'Urgell

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

En 1917 Europa estava immersa en plena Guerra Mundial. Eren anys de forta inestabilitat tant a l’exterior com a l’interior del país. Malgrat tot això, el 22 de setembre de 1917 la noticia més important a La seu d’Urgell estava en els baixos del número 18 del Carrer Major. “la Caixa” arribava a la localitat i obria una oficina d’atenció als veïns.

Posteriorment, la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears, “la Caixa”, va absorbir la Caixa d'Estalvis del Sindicat Agrícola de l'Institut Obrer de La Seu d'Urgell, per la qual cosa, davant l'arribada d'un bon nombre de nous clients, l'oficina es va traslladar al número 21 del mateix Carrer Major.

“la Caixa” va arribar a La Seu per donar els serveis pels quals va ser fundada el 1904 per Francesc Moragas: estimular l’estalvi i la previsió.

Amb l'aportació financera s'aconseguia que, en un context històric molt complicat, qualsevol família disposés d'autonomia i seguretat en el seu desenvolupament vital.

Foto Brangulí © Arxiu històric de la Fundació Bancària “la Caixa”

Amb els anys, “la Caixa”, avui transformada en CaixaBank, va esdevenir un element més de la vida social i empresarial sota l'atenta mirada dels Pirineus. Fins i tot, com afirma Lluís Clotet, president de la cooperativa Cadí, en una entitat necessària “per a la vertebració del territori”. La relació de Cadí i CaixaBank presumeix de longevitat, ja que la cooperativa es va fundar a La Seu d'Urgell l'any 1915. “Tenim una relació comercial de molts anys”, comenta Clotet, “i en coses concretes o casos puntuals sempre tinc la col·laboració de CaixaBank”.

Una entitat molt servicial i molt dedicada a la empresa local

“CaixaBank és una entitat molt servicial i molt dedicada a l'empresa local”, ens explica Albert Fornesa, president de NaGroup, una empresa d'àmbit internacional dedicada al transport i la logística. “Va ser una petita revolució que una entitat promogués l'estalvi”, assegura l'empresari i economista Amadeu Gallar, per qui un dels majors atractius de CaixaBank és la seva plataforma “àgil” per poder abonar els impostos.

Aquesta evolució sempre ha estat vinculada als temps que al país i la comarca els tocava viure, i fins i tot per s’ha adelantat. A poc a poc, l'oficina de CaixaBank en La Seu va passar de tenir solament a homes com a empleats, al fet que en l'actualitat siguin més les dones que treballen per oferir un millor servei als clients. Aquests mateixos empleats recorden amb afecte anècdotes que ja formen part de la història centenària de l'oficina, com el llançament de Línia Oberta en 1997.

Hi havia tan poques connexions a Internet a la zona que tots quedaven en el pis d'un client per realitzar la formació als empleats de l'oficina en l'operativa del nou canal online de l'entitat. O l'apel·latiu amb el qual coneixen a l'oficina els clients més veterans: “la Caixa d'Ors”.

El perquè és un secret que no confessen, o potser es va perdre en el temps i es va assumir com un sobrenom propi i afectuós, igual que els noms dels rierols i camins.

A través de l'Obra Social, CaixaBank i la Fundació Bancària “la Caixa” han retornat a La Seu d'Urgell la confiança dipositada en l'entitat. Per a l'alcalde, Albert Batalla, aquest vessant de la presència de CaixaBank en La Seu “ajuda a mantenir la cohesió social de la nostra ciutat”.

Entitats socials que treballen a la comarca destaquen la “estabilitat” que dóna als seus projectes comptar amb el respatller de l'Obra Social “la Caixa”.

Treballadors i veïns de la Seu es preparen per a l'acte institucional amb el qual CaixaBank commemorarà el segle de servei a la comarca. Una cita en la qual es renovarà el compromís de l'entitat amb la zona, a més d'agrair la confiança que, dècada després de dècada, les gents de La Seu d'Urgell han dipositat en CaixaBank.

 

NOTÍCIES RELACIONADES